StoryEditor

Čína spustila pád akcií

05.03.2007, 23:00

Psychologicky dominový efekt zavládol minulý týždeň na svetových akciových trhoch. Žiadne fundamentálne ani technické analýzy sa nepoužívali, platila jednoduchá formulka -- predávať. Po tom, čo v utorok nastali obrovské výpredaje akcií na šanghajskej burze, zviezol sa celý svet. Analytici sa predbiehajú v rozoberaní príčin, ktoré viedli k takým výrazným poklesom. Všetko začala Čína, akcie na šanghajskej burze stratili za jeden deň takmer deväť percent. Je však potrebné pripomenúť, že za prvé dva mesiace roka predstavovalo zhodnotenie indexu Šenzen 29 percent. Preto sa viacerí odborníci domnievajú, že korekcia nastať musela a bola to len otázka času. Otázne však je, či až v takej miere a hlavne či sa mal spustiť aj dominový efekt. Zástancovia druhej teórie tvrdia, že za výpredajom akcií v Číne stojí vyhlásenie čínskych úradov o chystaných tvrdých opatreniach proti nelegálnemu obchodovaniu s akciami, ktoré bolo v minulých mesiacoch hlavným motorom burzy.
Pridali sa aj európske trhy. Akcie na starom kontinente sa prepadli aj napriek dobrým makroekonomickým fundamentom. Nepomohol ani pokles nezamestnanosti, pokles inflácie, ani rýchlejší ako očakávaný ekonomický rast. Londýnsky FTSE 100 klesol takmer o 4,5 percenta, nemecký DAX viac ako o 5,5 percenta.
Ani USA nezaostali. Týždeň skončili najhoršie od marca 2003, utorkový výpredaj bol dokonca najhorší od septembra 2001, s poklesom o 3,3 percenta. Nedarilo sa ani stredoeurópskym burzám, najviac sa prepadli trhy v Poľsku. V dôsledku nízkej likvidity akcií na parkete slovenskej burzy naše akcie paradoxne vzrástli.
Slováci však utrpeli. Hlavne tí, ktorí investujú do akciových fondov, v ktorých je približne 19 miliárd korún. Pokles zaznamenali všetky akciové fondy. Pri predpoklade, že fondy stratili v priemere štyri percentá, investori prišli o viac ako 700 miliónov korún. Tento týždeň možno očakávať opäť vysokú volatilitu, ktorá je živnou pôdou pre špekulantov obľubujúcich riziko. Dlhodobo sa však návrat k medvediemu trhu neočakáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:10