StoryEditor

Čo ovplyvní cenu novembrovej ropy

30.09.2005, 00:00

Ak by ste sa teraz rozhodli špekulovať na pohyb cien "čierneho zlata", najbližšie kontrakty, ktoré sa uzatvárajú, sú novembrové (s dodávkou ropy v októbri). Čo môže ovplyvniť vývoj cien? Sezónnosť a počasie. Pomaly začína vykurovacia sezóna, treba teda zistiť, aká bude zima a aký bude dopyt po vykurovacích olejoch. "Klient by mal sledovať stav zásob vykurovacieho oleja v amerických štatistikách. Zverejňujú sa každú stredu. Platí pritom, že ak by stav zásob vykurovacieho oleja nebol dostatočný a jeho cena by sa zvýšila, premietlo by sa to aj do rastu ceny ropy," hovorí Jiří Šťastný zo spoločnosti Colosseum. Podobná situácia nedávno nastala v prípade benzínu. Jeho nedostatok a následný rast cien benzínu na komoditných burzách potiahol hore aj ceny ropy, hoci tej bolo dostatok. Obchodníci by mali sledovať aj technickú analýzu, teda doterajší vývoj cien ropy v porovnaní so súčasnými úrovňami. Okrem toho treba sledovať aj predpovede počasia na november až január. Na ceny by už nemali vplývať hurikány, keďže hurikánová sezóna sa končí koncom októbra.
Cenu ropy ovplyvňuje aj politická situácia v krajinách hlavných ropných producentov. Na nedávny rast cien vplývali aj problémy v Nigérii (povstalci chceli vyhodiť do vzduchu ropné veže) či politické problémy vo Venezuele. Krátkodobo pohnúť trhom a podržať ceny na určitých úrovniach môžu aj niektoré skupiny hráčov na trhu, väčšinou ide o komoditné fondy, najmä veľké banky, ktoré obchodujú s miliónmi dolárov.
Výhodou komoditných búrz na rozdiel od akciových trhov je však skutočnosť, že nie je možné dlhodobo extrémne podhodnotiť alebo nadhodnotiť cenu. "S produkciou ropy je spojená reálna úroveň nákladov a žiadny producent nebude predávať ropu pod ich hodnotu. Producenti teda vedia, aké sú ich reálne náklady a aké majú príjmy. Platí teda, že cena ropy, ale napríklad aj zlata, nikdy nebude nulová," konštatuje Marcel Haniš zo spoločnosti Fimex.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:42