StoryEditor

Silná koruna oberie o zisky

01.01.2007, 23:00

Na výnosy podielových fondov bude opäť vplývať menové riziko. Keďže väčšina podielových fondov investuje v eurách a dolároch, každé posilnenie slovenskej koruny oproti týmto menám bude oberať podielnikov o výnosy.
Väčšina analytikov odhaduje, že koruna bude aj budúci rok pokračovať v posilňovaní oproti euru, ako aj oproti doláru. Niektorí analytici odhadujú, že koncom budúceho roku by sa kurz koruny oproti euru mohol dostať na úroveň 33,40 koruny za euro. Na tento rok najoptimistickejšie predpovede hovorili o kurze 34,80 koruny za euro. V súčasnosti sa však koruna pohybuje až pri hranici 34,20 koruny za euro. Čím bude koruna silnejšia, tým podielnici, ktorí majú peniaze vo fondoch vedených v cudzej mene, menej zarobia.
Akciové fondy kvôli korune prerábajú
Ak niekto investuje do eurového podielového fondu pri kurze 35 Sk za euro 35-tisíc korún, bude jeho investícia prerátaná na eurá predstavovať tisíc eur. Ak za rok fond zarobí päť percent, podielnik bude mať na svojom konte 1 050 eur. Ak sa však zároveň slovenská koruna oproti doláru posilní na úroveň 33,50 Sk za euro, podielnik za svoje eurá dostane 35 175 korún. To znamená, že zarobí len 175 korún. Po odrátaní vstupných poplatkov a poplatkov za správu bude dokonca v strate.
Kurzové riziko ovplyvní aj vklady na termínovaných účtoch v cudzích menách. V súčasnosti sa však do valutových termínovaných účtov neoplatí investovať tak ako v minulosti. Väčšina mien ponúka totiž nižšie zhodnotenie ako slovenská koruna. Slovenské banky ponúkajú o niečo vyššie úroky ako pri slovenskej korune len pri americkom dolári a pri britskej libre. Rozdiel v úroku pri jednoročnej viazanosti však predstavuje len asi 0,2 percenta. Preto sa neoplatí ľuďom, ktorí budú potrebovať koruny, vložiť svoje úspory na termínované účty v cudzej mene len kvôli vyššiemu úroku. Podľa odhadov analytikov sa koruna tento rok posilní viac ako o 0,2 percenta, čo znamená, že takíto sporitelia zarobia menej, ako keby si vybrali nižší úrok v slovenských korunách.
Hypotéky v eurách by sa mali vyplatiť
Investovať alebo sporiť v cudzej mene sa oplatí predovšetkým tým, ktorí v budúcnosti budú túto menu aj potrebovať. Nikto by sa však nemal nechať presvedčiť, aby investoval v eurách len preto, že už o dva roky by sa malo aj na Slovensku platiť v eurách. Čím neskôr si totiž takýto investor vymení koruny za eurá, tým by mal podľa odhadov dostať viac eur, keďže koruna by sa mala až do vstupu do eurozóny posilňovať.
Hoci sa neoplatí v cudzej mene sporiť, oplatí sa v nej si požičať. Viaceré banky ponúkajú už dlhší čas hypotéku v eurách. Jej výhodou je, že výška mesačnej splátky je stanovená v eurách. Ak sa koruna oproti euru posilní, bude klient, ktorý si takúto hypotéku zoberie, potrebovať na splátku menej korún. Napríklad ak niekto platí mesačnú splátku 250 eur a zobral si úver, keď euro stálo 40 korún, jeho mesačná splátka v korunách bola vtedy 10-tisíc korún. Pri súčasnom kurze však platí len 8 625 korún. Hypotéky v eurách ponúkajú aj nižšie úroky oproti korunovým úverom.
Nevýhodné môže byť brať si hypotéku v eurách práve v čase, keď sa koruna rýchlo posilňuje. Ak napríklad niekto potrebuje na kúpu bytu dva milióny korún, musí si pri kurze 34,5 Sk za euro požičať od banky 57 971 eur. Ak sa však od podania žiadosti o úver po skutočné vyplatenie peňazí koruna posilní na 34 Sk za euro, klient dostane o 29-tisíc korún menej ako potrebuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:21