StoryEditor

Chyba pri investovaní v druhom pilieri

29.10.2004, 00:00

Spôsob investovania príspevkov v druhom pilieri je chybný a v budúcnosti bude nevyhnutné novelizovať zákon o starobnom dôchodkovom sporení, aby neprišlo k poškodeniu sporiteľov. Chyba spočíva v nepochopení rizika spojeného s investovaním do akcií. Dôchodkovým správcovským spoločnostiam totiž zákon ukladá povinnosť 15 rokov pred odchodom sporiteľa do dôchodku automaticky presunúť jeho prostriedky naraz z najrizikovejšieho rastového do vyváženého fondu.
Okrem toho, že 15-ročná lehota je z hľadiska investičnej teórie a praxe nezmyselná, spôsob prechodu medzi fondmi nerieši minimalizáciu rizika investovania do akcií. Pri priebežnom investovaní sa totiž posledné príspevky, ktoré klient odosiela do rastového fondu pred dosiahnutím zákonnej hranice na presun majetku do vyváženého fondu, budú prostredníctvom akcií zhodnocovať iba niekoľko mesiacov. Sporiteľ je tak vystavený enormnému riziku a v prípade nepriaznivého vývoja na akciových trhoch môže dosiahnuť stratu. Podľa zákona totiž nemôže vlastniť súčasne podiely v dvoch dôchodkových fondoch. Čiže v tomto prípade dôchodkové jednotky rastového a vyváženého fondu. V praxi presun znamená odpredaj podielov dôchodkového rastového fondu za ich aktuálnu hodnotu a nákup podielov vyváženého fondu, opäť za ich hodnotu v danom čase. Hodnota dôchodkových podielov pritom odráža hodnotu aktív fondu. To znamená, že rastie alebo klesá v závislosti od vývoja cien aktív vo fonde, napr. akcií v rastovom fonde.
Z historického skúmania vývoja akciových trhov pritom vyplýva, že pri investovaní do akcií na jeden rok (medzi kúpou a predajom ubehne jeden rok) môžeme počítať s 11-percentným priemerným výnosom a rizikom okolo 33 percent. Čo znamená, že s 95-percentnou pravdepodobnosťou sa výnos investície bude pohybovať v intervale od --22 do +44 percent. Predĺžením investičného horizontu na dva roky je možné počítať s 10,5-percentným ročným priemerným výnosom a rizikom 24 percent. Čiže očakávaný vynos by sa mal nachádzať medzi --13,5 až +34,5 percenta ročne.
Z analýzy 25-ročnej histórie akciového indexu S & P 500 vyplýva, že s predĺžením investičného horizontu sa trhové riziko znižuje. V odborných kruhoch sa považuje za prelomový investičný horizont šiestich rokov, keď je riziko dostatočne nízke a očakávaný vynos stále zaujímavý na investovanie do akcií. Preto sa táto lehota štandardne používa aj pri dôchodkových schémach. To znamená, že dôchodkové produkty neumožňujú investovať do akcií, ak je investičný horizont nižší ako šesť rokov. Inými slovami, každý predaj akcií možno uskutočniť najskôr po šesťročnom období. Preto je aj v prípade rastového fondu dôchodkových správcovských spoločností na Slovensku dôležité, aby nepresúvali financie sporiteľa z rastového do vyváženého fondu naraz, ale postupne. Aby sa tak investícia vyhla náhlemu poklesu akciového trhu.
Po tzv. akumulačnej fáze, keď dôchodková správcovská spoločnosť klientovi zhodnocuje prostriedky dostatočne dlho v najrizikovejšom rastovom fonde, by malo prísť v lehote šiestich rokov pred odchodom do dôchodku k zastaveniu investícií do rizikového rastového fondu a k ich presmerovaniu do dôchodkových jednotiek v menej rizikovom vyváženom fonde. A následne k postupnému odpredávaniu podielov v rastovom fonde, aby každý príspevok, vložený počas akumulačnej fázy, dodržal investičný horizont šiestich rokov.
Podľa súčasnej legislatívnej úpravy čaká na sporiteľa ďalšia potenciálna strata hodnoty účtu pri výmene podielov vyváženého fondu za dôchodkové jednotky konzervatívneho fondu, ku ktorej musí podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení dôjsť sedem rokov pred odchodom občana do dôchodku. Aj dlhopisová investícia, ktorá bude hlavnou časťou vyváženého fondu, totiž nesie trhové riziko. Pričom odporúčaný investičný horizont sa v tomto prípade pohybuje okolo dvoch až troch rokov. Preto i pri prechode z vyváženého fondu do konzervatívneho je namieste postupné odpredávanie dôchodkových jednotiek.
Ak nepríde k napraveniu chýb v zákone, je druhý kapitalizačný pilier veľmi rizikový a súčasne málo výnosný. A to je najhoršia možná kombinácia pri investovaní či sporení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:41