StoryEditor

Čo všetko by mal dobrý finančný poradca vedieť

03.06.2003, 00:00
Ak vám finančný poradca navrhne zlú stratégiu investovania a vy prídete o časť svojich úspor, zodpovednosť v konečnom dôsledku leží na vašich pleciach. Poradca za nič neručí, preto buďte na služby finančného poradenstva vždy veľmi nároční. Nechajte si poradiť, ale rozhodujte sa vždy sami.

Ako prebieha komunikácia

Vo väčšine poradenských firiem prebieha poradenstvo v dvoch kolách. Na prvom stretnutí poradca zistí o klientovi všetky jeho preferencie. "Poradca našej spoločnosti vyplní s klientom jednoduchý dotazník, ktorý monitoruje štyri hlavné oblasti potrieb klienta, a to dôchodkové zabezpečenie, zabezpečenie detí, kúpu alebo modernizáciu bytu, pozemku, domu, alebo zhodnotenie úspor. Klient zároveň vymedzí sumu, ktorú je schopný zo svojho finančného rozpočtu vyčleňovať v pravidelných intervaloch," uviedol Peter Krištofovič zo spoločnosti AFS - nezávislý finančný poradca. Dotazník však spracuje a konkrétne finančné produkty navrhne až odborné oddelenie firmy, nie samotný poradca. Až na druhom stretnutí sa tak klient oboznámi s vypracovaným návrhom, ktorý môže, ale aj nemusí prijať.
Každé riešenie by však mal poradca aktualizovať a o zákazníka sa starať dlhodobo.

Poradenská firma musí mať licenciu

Ak chce niekto pracovať ako finančný poradca alebo poisťovací maklér, musí mať licenciu, ktoré udeľuje Úrad pre finančný trh. Táto podmienka by mala byť pre klienta určitou istotou, že jeho poradca pôsobí pod kontrolou. "Kvalita poradcov na trhu nedosahuje potrebné parametre. Je to spôsobené aj tým, že neexistuje jednotný systém vzdelávania a certifikácie finančných poradcov," konštatuje Krištofovič.

Čo možno od dobrého poradcu očakávať

Predovšetkým by to podľa Krištofoviča mala byť znalosť trhov a moderná teória portfólia. Ide o všeobecné princípy fungovania finančných trhov, ale aj o aktuálne informácie o stave svetovej či domácej ekonomiky. Finančný poradca musí mať svoj názor na situáciu v oblasti akciových či dlhopisových trhov a tieto znalosti by mu mali pomôcť pri zostavovaní portfólia.
Výborne by sa mal orientovať aj v oblasti finančných produktov - rôznych druhov sporenia, poistenia alebo podielových fondov. Poradiť by mal klientovi len to, čo vyhovuje konkrétnej finančnej situácii klienta a jeho potrebám. Ovládať by mal aj zákony či daňové úľavy, ktoré štát na jednotlivé produkty poskytuje.

Bankoví poradcovia

Súčasťou bankových služieb sú v súčasnosti aj bankoví poradcovia. "Zavedením poradcov sme odanonymnili komunikáciu medzi klientom a bankou," uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová. Bankoví poradcovia sú v sporiteľni určení pre každého klienta, ktorý má záujem o náročnejšie produkty banky. Bankový poradca napríklad vo Všeobecnej úverovej banke je určený pre významných klientov, ktorí vyžadujú individuálnu starostlivosť a poradenstvo po splnení určitých kritérií. "Jeho úlohou je viesť dialóg s klientom s cieľom správnej identifikácie potrieb daného klienta, vyhodnotiť ho a pripraviť ponuku produktov, ktoré najvhodnejším spôsobom riešia potreby klienta," uviedla Silvia Nosálová zo Všeobecnej úverovej banky.
Pre bonitnejších klientov banky sú určení aj poradcovia Tatra banky. "Naše nároky na kvalitu osobného finančného poradcu sú preto veľmi vysoké. Na tejto pozícii môžu pracovať len zamestnanci odborne aj ľudsky na výške," uviedol Roman Začka z Tatra banky. Podľa neho dôsledná segmentácia klientov prinesie aj ďalšiu segmentáciu starostlivosti. "Tak ako napríklad v reštaurácii. Ak sa chcete rýchlo a lacno najesť, pôjdete do fast foodu. Musíte však rátať s tým, že jedlo nebude veľmi kvalitné. Ak chcete jesť kvalitne, pôjdete do dobrej reštaurácie, kde síce zaplatíte viac, ale dostanete to, na čo máte chuť, s adekvátnymi službami. Dôležité je mať možnosť vybrať si," dodal Začka.

Na čo by ste sa mali vášho poradcu opýtať:

- Koho zastupujete?
- Ako dlho robíte poradenskú činnosť?
- Kde získavate informácie?
- Aké školenia ste absolvovali, ktoré naposledy a kto školenia viedol?
- Je toto zamestnanie vaším hlavnými pracovným pomerom?
- Akým spôsobom ste platený?

Čo by mal poradca spĺňať:

- mať minimálne stredoškolské vzdelanie
- byť odborne dostatočne zdatný
- poznať produkty a upozorniť na všetky riziká
- byť ochotný a schopný rozanalyzovať každú stratégiu investovania
- byť komunikatívny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:14