StoryEditor

Počiatkov balík v bankách "neexistuje"

11.10.2010, 00:00
Test HN. Základný bankový produkt, ktorý musia banky od októbra povinne poskytovať, sa do praxe nepresadzuje.

 Všetky slovenské banky, s výnimkou internetových, majú od októbra nový rovnaký produkt. Naordinovaním základného balíka služieb chcel bývalý minister financií Ján Počiatek sprehľadniť ponuku komerčných bánk. Zisťovali sme priamo v bankách, kde nám ho odporučia ako atraktívny produkt a kde ho, naopak, ponúknu ako nutné zlo.



Nebude sa využívať
Pri našom "mystery shoppingu“ sme navštívili pobočky piatich vybraných bánk, ktoré pôsobia na slovenskom trhu. Zaujímali sme sa o balíky bankových služieb, ten povinný najskôr nespomínajúc. Okrem štandardných produktov tej-ktorej banky nám novinku medzi balíkmi nespomenul ani jeden klientsky pracovník. Základný bankový produkt teda banky v ponuke majú, ale neponúkajú ho.

"Základný balík? Áno, máme aj ten,“ zareaguje až na otázku pracovníčka Československej obchodnej banky. "Ten však stojí takmer deväť eur, to sa vám už viac oplatí balík ČSOB Extra Pohoda za 6,61 eura mesačne, v ktorom máte v podstate tie isté služby, a lacnejšie,“ vysvetľuje nám vzápätí jeho nevýhodnosť. Na margo povinného balíka ešte poznamenáva, že ho zaviedli "iba na základe zákona a pravdepodobne sa nebude veľmi využívať“. ČSOB ponúka povinný balík za najvyššiu cenu spomedzi všetkých bánk, až 8,80 eura mesačne.

Ani obraz, ani zvuk
Podobný scenár sa opakoval aj v Slovenskej sporiteľni. "Vy máte záujem o základný balík?“ neskrývala prekvapenie pracovníčka banky. Ako rozumnejšiu alternatívu nám predostrela klasický osobný účet, ktorý má "na rozdiel od základného balíka napríklad neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatu alebo povolené prečerpanie v prípade potreby.“

Vo VÚB banke zaradili nový produkt iba ako dodatok k cenníku. Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch, aj tu nám pracovníčka odporúča využiť iný produkt. "Ak si zoberiete klasický osobný Flexiúčet, môžete ho mať o polovicu lacnejšie a s minimálne porovnateľnými službami.“ VÚB banka ponúka Počiatkov základný bankový produkt za sedem eur mesačne.

Vo Volksbank pravdepodobne zachytili informáciu o novom produkte iba celkom okrajovo. Pracovníčka banky nám poskytla strohé informácie až po niekoľkých minútach štúdia akýchsi vytlačených papierov. Naopak, najlepší prehľad o novom produkte mal pracovník Tatra banky, hoci nám ho takisto pôvodne neponúkal. "Tento balík je o euro drahší ako náš produkt Tatra Personal a vzhľadom na služby, ktoré obsahuje, je vhodnejší pre ľudí, ktorí robia operácie častejšie osobne na pobočke ako prostredníctvom elektronického bankovníctva.“ Ako veľké negatívum však uvádza nemožnosť využitia tzv. programu odmeňovania, vďaka ktorému možno po splnení podmienok znížiť mesačný poplatok za služby až na nulu. Veľkou nevýhodou je aj iba jediný stanovený typ karty.

Tri výbery z bankomatu
Presný obsah základného balíka určuje vyhláška ministerstva financií. Podľa nej má zahŕňať napríklad neobmedzený počet platobných operácií cez internet banking, neobmedzený počet platieb kartou v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru, mesačne tri výbery z bankomatu vlastnej banky, ako aj neobmedzený počet bezhotovostných platobných operácií prostredníctvom bankomatu. Obsahuje tiež jednu hotovostnú a tri bezhotovostné operácie mesačne na pobočke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:46