StoryEditor

Zaujímavosť -- rozdiely u nás a v zahraničí

08.09.2009, 00:00

Rozdiely pri využívaní opatrovateľských služieb sú napríklad aj v našom či rakúskom systéme starostlivosti o seniorov. V Rakúsku sú pacienti rozdelení do siedmich kategórii podľa náročnosti na ich starostlivosť a potreby pomoci v hodinách za mesiac. Z toho si potom môžu takúto starostlivosť zaplatiť. "Napríklad najnižšia kategória zahŕňa 50 hodín pomoci opatrovanej osobe za mesiac a za to dostane senior od štátu 154 eur opatrovateľský príspevok. Najvyššia kategória je stupeň sedem, kde je pacient absolútne odkázaný na pomoc opatrovateľky alebo zdravotnej sestry a mesačne dostáva opatrovateľský príspevok 1 656 eur."

V prípade, ak ošetrujúci personál je legálne prihlásený na domácej adrese a pracuje na živnosť, riadne odvádza zdravotné a sociálne poistenie, štát prispieva na každú opatrovateľku sumou 225 eur mesačne. Na Slovensku nie je tento systém dostatočne rozpracovaný a sú zanedbateľné príspevky na opatrovanie pre osobných asistentov. Od 1. septembra 2009 je sadzba za 1 hodinu 1,39 percenta sumy životného minima pre plnoletú osobu. Často táto suma nestačí ani na doplatenie liekov a nieto ešte na odmenu opatrovateľke.

Zdroj: Marta Kopka, riaditeľka poradensko-sprostredkovateľskej agentúry Senior Service

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:30