StoryEditor

Pri vybavovaní víz dbajte na kultúrne odlišnosti

01.07.2003, 00:00
Jednou z nepríjemných stránok cestovania, najmä do exotickejších krajín, patrí vybavovanie víz. Často to predstavuje nákladnú a časovo náročnú byrokratickú procedúru. Najbežnejším spôsobom je vybavenie víz na veľvyslanectve či konzuláte krajiny priamo na Slovensku. Nie všetky štáty však majú zastupiteľstvo na Slovensku. Preto sú Slováci často odkázaní na cestovanie do Viedne a Prahy.
Každý štát má svoje osobitné pravidlá. "V niektorých prípadoch je potrebné vybavovať víza osobne, niekedy stačí splnomocnenie pre kamaráta, ktorý tam má cestu alebo sa celá záležitosť dá vybaviť aj korešpondenčne," hovorí prevádzkovateľ cestovateľskej stránky www.skrz.sk Ľudo Jambrich.
Ak plánujete spoznať viaceré krajiny, je možné získavať víza aj počas cesty. Platí to najmä pre navzájom susediace krajiny, prípadne je možné získať víza priamo na hraniciach. Tento spôsob využívajú krajiny, napríklad Turecko či Egypt, ktoré sa snažia podporovať cestovný ruch, ale zároveň chcú mať vyšší príjem a prehľad o turistoch. "Je dobré zistiť si podmienky viacerých konzulátov, pretože sa môžu aj v rámci jednej krajiny líšiť. Napríklad dva venezuelské konzuláty v Kolumbii majú odlišné podmienky vydávania víz," upozorňuje Jambrich.
Potrebné doklady
Samozrejme najdôležitejším dokladom je pas. Ak potrebujete viacero víz, skontrolujte si, či máte v pase dostatok čistých stránok. Ak nie, bolo by dobré vybaviť si nový pas. Ďalším požadovaným dokladom je potvrdenie o finančných prostriedkoch. Vtedy treba predložiť výpis z účtu, niekedy aj za dlhšie obdobie. Podobná situácia môže nastať aj na hraniciach. Pri vstupe môže hraničná polícia požadovať, aby ste ukázali určitú hotovosť, ktorej výška závisí od dĺžky pobytu. Vtedy však väčšinou stačí platobná karta. Ďalším dokumentom je cestovný lístok, ktorý musí byť spiatočný. "Alternatívou je vízum susednej krajiny a tvrdenie, že z krajiny odídete po zemi do susednej krajiny, z ktorej už víza máte," radí Jambrich. Veľkým plusom býva pozývací, hoci aj neoficiálny list od občana navštívenej krajiny. Niektoré veľvyslanectvá podľa Jambricha vyžadujú od žiadateľa aj určité odporúčanie z jeho materského veľvyslanectva.
Tranzitné alebo pobytové?
Často sa podmienky a cena tranzitného a pobytového víza zhodujú. Podľa Jambricha, v takom prípade treba voliť vždy pobytové vízum, pretože má dlhšiu platnosť. Ak je nemožné získať pobytové víza, môžete získať tranzit a potom sa ho pokúsiť v krajine predĺžiť alebo zmeniť na pobytové vízum. V prípade, že chcete v danej krajine zostať dlhšie, zistite si na zodpovedajúcom úrade podmienky predĺženia víz. Víza bývajú udeľované na určitý čas, ktorá začína plynúť od vstupu do krajiny. V niektorých prípadoch musíte na žiadosti o vízum uviesť aj dátum vstupu do krajiny a platnosť víza začína plynúť týmto dňom.
Problémové krajiny
Získanie niektorých víz sa môže spájať s určitými problémami. Spravidla stačí pri pohovore uviesť plán cesty a doložiť dostatok finančných prostriedkov a cestovný lístok. Pomôcť môže aj to, že prídete na veľvyslanectvo v obleku. Pri získavaní víz hrajú veľkú úlohu kultúrne odlišnosti. Pri uchádzaní sa o víza do moslimských krajín je veľmi dôležité, aby žiadateľka priložila k žiadosti fotografie, na ktorých má zahalenú hlavu a nepodávala si žiadosť v minisukni. "Naopak, pri kontakte s úradníkom niektorej z juhoamerických krajín môže byť minisukňa veľmi užitočná," konštatuje Ľ. Jambrich. Dajte si pozor, ak cestujete medzi krajinami, ktorých vzťahy nie sú dobré, napríklad na Blízkom východe. Ak máte totiž v pase pečiatku z Izraela, niektoré arabské krajiny vás na svoje územie nevpustia.
Pre prípad straty pasu si so sebou vždy noste fotokópiu jeho identifikačných stránok. Tá by mala byť uložená oddelene od dokladov či peňazí. "Ak chcete mať istotu, že v prípade straty všetkých vecí budete mať aspoň nejaký doklad, uložte si ju v elektronickej podobe na internet," dodáva.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:50