StoryEditor

Kde získate najvýhodnejšie cestovné poistenie?

09.05.2012, 00:00

Smajlíkovci a Kucharíkovci sa chystajú na tohtoročnú dovolenku. Jedni cestujú autom s tromi deťmi do Chorvátska, druhí na svadobnú cestu do Egypta. Zaujíma ich, v ktorej poisťovni získajú najvýhodnejšie cestovné poistenie. Spolu s odborníkom na cestovné poistenie Vladimírom Cvikom, riaditeľom webového portálu Netfinancie.sk im v tom pomáhame.

Čo dovolenka, to iné poistné riziko
Cestovné poistenie nie je drahým poistením v porovnaní s tým, aké riziká v zahraničí a v akých vysokých limitoch vám kryje. Pred výberom poistenia radí Vladimír Cvik najskôr zvážiť, ktoré reálne či potenciálne riziká vám konkrétnu dovolenku môžu znepríjemniť. „Napríklad, ak rodina Smajlíkovcov cestuje vlastným autom, musí zvážiť poistenie právnej a technickej pomoci. Naopak, rodina Kucharíkovcov si môže pri cestovaní lietadlom poistiť napríklad meškanie batožiny. Ak cestujú mimo regiónu Európy a Stredomoria, musia dbať aj na výšku limitov plnenia liečebných nákladov.“ Pri dovolenke, kde budú vykonávať športovú činnosť, by si mali overiť, či im šport kryje už základné cestovné poistenie alebo ho treba osobitne pripoistiť.

Kde dajú najvýhodnejšie podmienky
V Hospodárskych novinách sme sa spolu s Vladimírom Cvikom rozhodli porovnať, čo je pre rodiny Smajlíkovcov a Kucharíkovcov výhodnejšie z hľadiska financií. Pri krátkodobom cestovnom poistení vychádza pre rodinu Smajlíkovcov cestujúcu s tromi deťmi do Chorvátska najvýhodnejšie Generali Slovensko poisťovňa, kde zaplatia celkovo za poistku 36 eur, pri celoročnom poistení najlacnejšiu poistku získajú v Union poisťovni, kde ich vyjde na 64 eur ročne.

Mladomanželia Kucharíkovci pri leteckom pobyte do Egypta najviac ušetria na cestovnom poistení v Európskej cestovnej poisťovni. Takáto poistka ich vyjde na 39,40 eura na 20 dní pri krátkodobom pobyte. Celoročné cestovné poistenie je najvýhodnejšie v Union poisťovni, kde zaplatia 64 eur za rok. „Výslednú cenu poistenia treba vždy vnímať v kontexte s tým, akú poistnú ochranu vám poskytuje a v ktorých situáciách môže byť poistenie nápomocné,“ spresňuje riaditeľ Netfinancií.



Krátkodobo či celoročne? Čo sa oplatí
Či sa vám oplatí niekoľkokrát do roka uzatvoriť krátkodobé poistenie alebo si vybrať celoročné cestovné poistenie nie je podľa Vladimíra Cvika zložitá voľba. Stačí si spočítať, ako často danú krajinu navštevujete. „Ak cestujete do zahraničia na viac dní pravidelne alebo viackrát v roku, potom je určite ročné poistenie cenovo výhodnejšie. Okrem toho nemusíme na poistenie pred cestou myslieť či strácať čas opätovným uzatváraním poistenia. Pokiaľ chodíme do zahraničia dvakrát do roka a aj to len na pár dní, potom je určite lacnejšie jednorazové krátkodobé poistenie.“

Čo máte mať v poistke
Klienti chcú väčšinou pri cestovnom poistení čo najviac ušetriť. Inak na tom nie sú ani naše testované rodiny. Obchodné zľavy sa podľa Vladimíra Cvika používajú predovšetkým v tradičných dovolenkových obdobiach, teda v období prázdnin v lete či lyžovačiek v zime. Ušetriť sa dá predovšetkým porovnávaním podmienok poisťovní na špecializovaných poisťovacích portáloch. Napríklad rodina Smajlíkovcov cestuje na dovolenku s tromi deťmi. Mala by si však dať pozor, pretože nie každá poisťovňa jej ponúkne tzv. rodinné poistenie. „Niekde si musíte pre každú osobu uzatvoriť samostatné poistenie. V poisťovniach, kde ponúkajú individuálne aj rodinné cestovné poistenie, platí, že už pre tri osoby je rodinné poistenie cenovo výhodnejšie.“ Napríklad, Generali Slovensko poisťovňa ponúka produkt, kde na jednej rodinnej zmluve môže byť poistených až sedem ľudí, z toho dve dospelé. Dokonca to môžu byť starí rodičia a vnúčatá.



Poistka aj cez bankomatovú kartu
Ak nemáte čas kvôli cestovnému poisteniu navštíviť poisťovňu, môžete uzatvoriť online poistenie aj cez sms či internet. Ceny cestovného poistenia na internete sú podľa Vladimíra Cvika rovnaké alebo aj nižšie, ako je možné získať v kamenných pobočkách. „Cestovné poistenie môže byť dokonca súčasťou nejakého balíka služieb, napríklad niektorých bankových produktov. Rozsah poistných rizík alebo poistných limitov môže byť u nich nižší ako štandardný produkt cestovného poistenia,“ varuje Vladimír Cvik. Preto je vhodné zistiť, aké parametre takéto poistenie má a zvážiť, či vám toto poistenie „zadarmo“ ponúka dostačujúcu poistnú ochranu pri ceste do zahraničia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:25