StoryEditor

Ako prebieha vyplatenie peňazí

27.08.2004, 00:00

Po schválení úveru klient v Prvej stavebnej sporiteľni dostane úverové zmluvy, ktoré by mal podpísané vrátiť s notárskou zápisnicou, resp. so zmenkou. Ak ide o pôžičku so záložným právom na nehnuteľnosť, klient vráti aj zavkladované záložné zmluvy. Z centrály mu následne vyplatia 80 percent cieľovej sumy. "Po zdokladovaní účelového použitia úveru minimálne vo výške cieľovej sumy klient dostane zvyšných 20 percent prostriedkov na účet, ktorý si zvolil v ktorejkoľvek banke. Ak žiadateľ predloží úverové zmluvy spolu s dokladmi účelového použitia v plnej výške cieľovej sumy, Prvá stavebná sporiteľňa mu vyplatí jednorazovo celých 100 percent, znížených o poplatok za spracovanie pôžičky. Výnimku vo vyplácaní tvorí špeciálny produkt postupného financovania, kde sa peniaze vyplácajú na etapy," vysvetľuje Jozef Dráb z odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne.
Klient Wüstenrot stavebnej sporiteľne môže prostriedkami disponovať vo výške vlastných vkladov ihneď, bez povinnosti dokladovať účel ich použitia. S celou nasporenou sumou, vrátane štátnej prémie a úrokov, však môže počítať až po predložení dokladov o účelovom použití minimálne vo výške nasporenej sumy. "Po preukázateľnom použití nasporenej sumy na účely v zmysle zákona môže klient čerpať aj úverové prostriedky, ktorých účelové použitie však musí taktiež zdokladovať. Pôžičku by pritom mal začať čerpať najneskôr do 12 mesiacov od otvorenia úverového účtu a celý stavebný úver by mal využiť do troch rokov od jeho pridelenia," tvrdí hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková.
Od mája 2004 pri medziúveroch v spomínanej spoločnosti platí okrem možnosti štandardného vyplácania na základe predložených dokladov preukazujúcich účelové použitie pôžičky aj preddavková výplata prostriedkov vo výške 80 percent ihneď po podpísaní úverovej zmluvy. Ak klient využije zálohovú výplatu, je povinný predložiť originály dokladov preukazujúce účelové čerpanie medziúveru do šiestich mesiacov od vyplatenia preddavku.
ČSOB Stavebná sporiteľňa klientovi poskytne v deň pridelenia cieľovej sumy jeho vklady na účte spolu s úrokmi. Po predložení dokladov účelového použitia peňazí minimálne vo výške nasporenej sumy, teda vkladov, úrokov a štátnej prémie, ČSOB uvoľňuje štátnu prémiu a 80 percent z výšky stavebného úveru. "Do 12 mesiacov je potrebné, aby klient predložil doklady účelového použitia financií vo výške 100 percent pôžičky. Následne mu vyplatíme aj zvyšných 20 percent," dodáva hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:12