StoryEditor

Bežný účet je pre mladých často bez poplatkov

03.09.2004, 00:00
Banky ponúkajú študentom či mladým ľuďom množstvo výhod pri správe ich peňazí. Zadarmo alebo za výhodnejší poplatok vedenie účtu, výbery z bankomatov, či zľavy na platobné karty. Spokojnosť týchto mladých ľudí totiž môže v budúcnosti viesť k ďalšej spolupráci medzi klientom a bankou, napríklad k poskytnutiu spotrebných či hypotekárnych úverov.

HVB Bank
HVB Bank ponúka pre študentov balík služieb Basic konto. Okrem výhod uvedených v tabuľke má študent k dispozícii termínovaný účet. Zaujímavou službou je tzv. inteligentný účet - možnosť automatického udržiavania určeného zostatku na bežnom účte prevodom prostriedkov na, resp. z termínovaného účtu. Nadstavbou Basic konta je Bonus konto, ktoré zahŕňa vedenie devízového bežného účtu v USD alebo eur, medzinárodnú embosovanú debetnú platobnú kartu VISA Classic bez vinkulácie za polovičný ročný poplatok (425 Sk), dvakrát ročne preplatenie bankových šekov za zvýhodnených podmienok (200 Sk/šek), termínovaný účet v USD alebo eurách, možnosť výmeny cestovných šekov formou výberu a vkladu na vlastný účet bez poplatkov, možnosť previesť kartu vydanú k bežnému účtu v Sk na bežný účet v USD alebo eurách, a naopak. Mesačný poplatok za Bonus konto je 0,25 USD, resp. 0,25 eura.

SLSP
Slovenská sporiteľňa má pre vysokoškolákov produkt s názvom SPOROžíro vysokoškolák. Podmienkou je predloženie potvrdenia o návšteve vysokej školy. Študent môže využívať výhody všetkých druhov elektronického bankovníctva. V cene je platobná karta VISA Electron a možnosť získať platobnú kartu VISA EURO 26. Výhodou je aj členstvo v Študentskom klube Slovenskej sporiteľne.

UniBanka
Študent si môže v UniBanke vybrať buď Študentské konto, alebo balík UniStyle 26. Produkty sú určené pre všetkých mladých ľudí od 15 do 26 rokov. Majiteľ Študentského konta získa zadarmo domácu platobnú kartu Maestro alebo VISA Elektron. Ak chce medzinárodnú Maestro, bude ho to stáť navyše 80 korún ročne. V cene sú služby elektronického bankovníctva. Pri UniStyle 26 má mladý klient v cene balíka trikrát do mesiaca výber peňazí z bankomatu inej banky bez poplatku. Medzinárodná platobná karta VISA Classic alebo MasterCard Silver je pri Študentskom konte a aj pri UniStyle 26 za 230 Sk ročne. Študent môže výhodnejšie vyberať z bankomatu aj v zahraničí, a to len za 80 korún za jeden výber.

ČSOB
Banka má pre študentov dva produkty: ČSOB Junior konto pre mladých ľudí vo veku 15 - 19 rokov a ČSOB študentské konto pre študentov riadneho denného štúdia na vysokej škole. Majitelia oboch kont majú nárok na bezplatné vydanie platobnej karty VISA Electron alebo Maestro s platnosťou na dva roky, bezplatné vydanie prvej platobnej karty Euro 26 a medzinárodnej ISIC - ČSOB. Mladí klienti majú možnosť využívať elektronické bankovníctvo a vytvoriť si termínovaný vklad (už od 1 00 korún) či sporiaci účet.

Tatra banka
Banka ponúka študentom produkt TatraStudent MultiSetTB. V jeho rámci je zahrnutá MultiKartaTB, alebo klasická VISA Electron. V prípade MultiKartyTB ide o medzinárodnú platobnú kartu VISA Electron v kombinácii s električenkou a ISIC medzinárodným preukazom. Študenti Slovenskej technickej univerzity môžu kartu využívať aj ako študentský preukaz. V balíku je ročné členstvo v ISIC, možnosť povoleného prečerpania účtu, vedenie účtu bez minimálneho zostatku, elektronické bankovníctvo, 6 bezplatných transakcií mesačne a výpis 1-krát ročne.

VÚB
Start konto je určený mladým ľuďom od 15 do 26 rokov. Má charakter bežného účtu, ale slúži aj na sporenie. Banka klientovi úročí vklad podľa výšky zostatku od 0,2 až do 1,7 percenta ročne. Klient získa zadarmo VISA Web Student a za 50-korunový poplatok VISA Electron alebo Maestro. Doplatiť 250 korún si môže aj za platobnú kartu VISA Electron a kartu mládeže Euro 26 v jednom. Výhodou konta sú aj nulové účtovné položky na všetky papierové a elektronické operácie, zadarmo je aj zadávanie, rušenie či zmena trvalých príkazov.

OTP Banka
Vedenie Ready Konta od OTP Banky je tiež zadarmo. Klient má nárok na vystavenie medzinárodnej platobnej karty Maestro, ako aj možnosť výberu špeciálneho dizajnu platobnej karty. Zadarmo je aj zriadenie a vedenie termínovaného a sporiaceho účtu. Klient má zľavy pri platbách prostredníctvom kanálov elektronického bankovníctva.

Ľudová banka
Ľudová banka ponúka konto mladých, alebo balík služieb Luba Index. V programe služieb Luba Index je okrem výhod spomenutých v tabuľke zahrnutý aj dvojročný poplatok za vydanie a obnovu jednej medzinárodnej platobnej karty Cirrus/Maestro. Pre študentov, navštevujúcich vysokú školu, s ktorou Ľudová banka uzavrela dohodu o spolupráci, je určená platobná karta Multipas. Je to multifunkčný preukaz študenta vysokej školy s dizajnom ISIC, platobnou funkcionalitou a programom služieb LUBA Index extra. Študent tak dostáva zriadený a vedený bežný účet s programom služieb Luba Index extra.

Poštová banka
PostKonto Junior zriadi banka mladým ľuďom do 26 rokov. V cene je vydanie prvej domácej platobnej karty, bezplatné poskytovanie služieb elektronického bankovníctva, či zvýhodnené poplatky pri vykonávaní platobného styku elektronicky. Zostatok na účte sa úročí progresívne.

Dexia banka
Aj Dexia banka úročí majiteľom Axion účtu zostatky progresívne. Klienti môžu zadarmo využiť služby elektronického bankovníctva a v cene Axion má klient aj medzinárodnú platobnú kartu Maestro platnú dva roky.

Základné poplatky pri študentských účtoch 
  Názov produktu Vedenie účtu (mesačne) Karta v cene - medzinárodná Výpis z účtu Výber - vlastný bankomat Výber - cudzí bankomat Zrušenie účtu Možnosť prepčerpania InternetBanking
SLSP SPOROžíro vysokoškolák 0 VISA Electron 0 0 34 Sk 0 áno zadarmo
SLSP SŽÚ junior 0 VISA Electron 0 0 34 Sk 200 Sk nie zadarmo
SLSP SŽÚ EURO 26 0 VISA Electron 0 0 34 Sk 200 Sk áno zadarmo
VÚB Start konto 0 50 Sk za Maestro/Visa Electron (1) 0 0 30 Sk 100 Sk áno zadarmo
ČSOB Junior konto 0 Maestro alebo Visa Electron (2) 0 0 25,50 Sk 100 Sk áno zadarmo
ČSOB Študentské konto 0 Maestro alebo Visa Electron (2) 0 0 25,50 Sk 100 Sk áno zadarmo
Tatra banka TatraStudentMultiSetTB 19 Sk MultiKartaTB VISA Electron/ VISA Electron 0 (3) 0 + ÚP 0 Sk (4) 30 + ÚP 4 Sk  150 Sk áno zadarmo
HVB Bank  Basic Konto 0 Maestro  0 (5) 0 5 výberov s 50 %-nou zľavou 0 áno zadarmo
UniBanka  Študentské konto 15 Sk Cirrus Maestro alebo Visa Electron (6) 0 + poštovné zadarmo 19 Sk 100 Sk áno zadarmo
UniBanka  UniStyle 26 0 Cirrus Maestro alebo Visa Electron (6) 0 + poštovné zadarmo 3 výbery za mesiac zadarmo 100 Sk áno zadarmo
Ľudová banka LUBA Index (Extra) 0 Cirrus/Maestro medzinárodná 0/štvrťročný 0 + ÚP 6 Sk 18 + ÚP 6 Sk 200 Sk áno zadarmo
Ľudová banka Konto mladých 30 Sk Nie (7) 5 + poštovné 0 + ÚP 6 Sk 18 + ÚP 6 Sk 200 Sk áno zadarmo
Ľudová banka ENTER (podúčet rodiča) 0 Cirrus/Maestro medzinárodná 5 + poštovné 0 18 Sk 0 nie –-
Istrobanka IstroJuvent 25 Sk 50 % zľava na prvú kartu 5 + poštovné 0 + ÚP 3,5 Sk 20 Sk + ÚP 4 Sk 200 Sk nie zadarmo
Poštová banka PostKonto Junior 0 nie 0 + poštovné 0 + ÚP 3 Sk 20,- Sk 100 Sk áno zadarmo
OTP Banka READY Konto 0 Maestro 0 + poštovné 13 Sk 36/13 Sk (8) 50 Sk nie zadarmo
Dexia banka Axion 0 Maestro 5 + poštovné 0 5/10 100 Sk áno zadarmo
Zdroj: jednotlivé banky
Pozn.: ÚP - účtovná položka
(1) bezplatne je k dispozícií Visa Web Student, 250 Sk za VISA Electron EURO 26
(2) prvá karta Euro 26 a prvá platobná karta ISIC - ČSOB bezplatne
(3) výpis z účtu raz do roka
(4) v balíku je zahrnutých 6 automatizovaných transakcií, ostatné 0 Sk + ÚP 4 Sk
(5) štvrťročne
(6) domáce platobné karty. Študent si môže za 80 Sk zakúpiť medzinárodnú Cirrus Maestro.
(7) Možnosť kúpiť medzinárodnú Cirrus/Maestro za cenu 100 Sk na 2 roky
(8) Pre mladých vo veku od 18 do 26 rokov 13 Sk, ostatní 36 Sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:46