StoryEditor

Čo je zelená karta

18.11.2003, 23:00
Zelená karta je medzinárodným dokladom o existencii povinne zmluvného poistenia zodpovednosti za prevádzku motorového vozidla. Na jednej strane umožní preukázať, že šofér príslušného vozidla má v poriadku poistenie zodpovednosti, na strane druhej umožní vstup a prevádzku vozidla na území cudzieho štátu bez nutnosti uhradiť finančné sumy inak požadované tamojšími orgánmi za tzv. hraničné poistenie. Zelenú kartu vydávajú niektoré poisťovne automaticky pri uzavretí zmluvy, v iných si ju klient musí vyžiadať. Motoristi zo zmluvných krajín dohody o zelenej karte by mali byť automaticky považovaní za poistených proti zodpovednosti za škodu.
Ak teda urobí slovenský vodič škodu v štáte, kde zelená karta platí, škodu zaplatí poisťovňa na Slovensku. Ak chce na Slovensku vstúpiť motorové vozidlo z mimo krajín zelenej karty, musí na hraniciach zaplatiť takzvané hraničné poistenie. To vyberá Slovenská kancelária poisťovní, ktorá potom aj za škody zodpovedá. Platnosť hraničného poistenia sa po vstupe Slovenska do EÚ rozšíri na celé územie únie. Ak teda do únie niekto vstúpi cez Slovensko a uzavrie hraničné poistenie, kancelária musí zaplatiť všetky škody, ktoré takýto vodič kdekoľvek v Európe urobí.

Kde karta platí
Rakúsko
Albánsko
Andorra
Belgicko
Bulharsko
Bosna a Hercegovina
Bielorusko
Cyprus
Česká republika
Nemecko
Dánsko
Španielsko
Estónsko
Francúzsko
Monako
Fínsko
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska
Grécko
Maďarsko
Chorvátsko
Švajčiarsko
Lichtenštajnsko
Taliansko
Republika San Marino
Vatikán
Izrael
Irán
Írsko
Island
Luxembursko
Litva
Lotyšsko
Malta
Maroko
Moldavsko
Bývalá zväzová republika Macedónsko
Nórsko
Holandsko
Portugalsko
Poľsko
Rumunsko
Švédsko
Srbsko a Čierna Hora
Slovenská republika
Slovinsko
Tunisko
Turecko
Ukrajina
Zdroj: SKP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:57