StoryEditor

Hra o tróny. Strany bojujú o milióny

28.02.2020, 23:00
Politické subjekty, ktoré získajú vo voľbách aspoň tri percentá hlasov, si finančne výrazne polepšia. Štát im preplatí každý získaný hlas jedným percentom priemernej mzdy za minulý rok.

Počet získaných hlasov krát 10,63 eura, a výsledok ešte krát dva. Jednoduchý výpočet pre každú politickú stranu, ktorá v sobotu dosiahne volebný zisk aspoň tri percentá a chce vedieť, koľko jej od štátu cinkne na účet. A pre tých, ktorí sa dostanú do parlamentu, je tu aj príspevok na mandáty. O akých sumách je vlastne reč? V aktuálnom volebnom období štát vyplatil desiatim subjektom vyše 57 miliónov eur, v tom minulom to bolo vyše 48 miliónov pre osem strán nad tri percentá.

Má to však háčik. Krátko po voľbách dostanú strany naraz "len" príspevok za hlasy. Rovnaký balík peňazí v podobe príspevku na činnosť sa im potom vypláca priebežne počas celého volebného obdobia. Postupná je aj platba za mandáty. Ak do hry vstúpia predčasné voľby, dovtedy nevyplatené peniaze ostanú štátu. Isté však je, že čím je vyššia volebná účasť, tým je vyšší aj účet pre štátnu kasu. Na Slovensku je aktuálne 4,4 milióna oprávnených voličov. Ak by prišli k urnám všetci a odmyslíme si hlasy odovzdané marginálnym stranám, v hre by bolo až 88 miliónov. Plus príspevky na mandáty, čo je asi 15-miliónová položka.


Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je platenie stranám jediný systém, ktorý im umožňuje prežiť. „Ide o výsledok konsenzu. Systém zabezpečuje, aby strany, ktoré sú hlavnými aktérmi parlamentnej demokracie, mali dostatok prostriedkov na fungovanie,“ povedal pre HN s dôvetkom, že kontrolné mechanizmy využívania týchto peňazí by mohli byť účinnejšie.

Politologička Darina Malová to vidí inak. „Keď bol tento systém zavedený, tak jeden z hlavných argumentov spočíval v tom, že je to možnosť, ako sa vyhnúť korupcii. Aby si ich nekupovali oligarchovia a mohli svoj mandát vykonávať nezávisle bez vonkajších vplyvov,“ vysvetľuje. Skúsenosť však podľa nej ukazuje, že sa to minulo účinkom. „Stupeň korupcie je veľký, strany sú v zajatí reálnych vlastníkov,“ dodala.

ANKETA
Čo najdôležitejšie by mala budúca vláda spraviť pre firmy a podnikateľov?

Marián Hrotka, člen predstavenstva poisťovne Wüstenrot
Mala by sa inšpirovať niektorými z najúspešnejších malých ekonomík na svete, spomeniem napríklad Luxembursko, tak, aby vo vybraných odvetviach hospodárstva alebo financií ponúkla citeľne atraktívnejšie podnikateľské prostredie. Konkrétne daňové zaťažen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
28. apríl 2024 09:18