Predseda ľavicovej politickej strany SMER – sociálna demokracia.  Robert Fico. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Model Medianu: Smer mierne odskočil od PS. Z parlamentu vypadnú OĽANO, SNS aj Sme rodina

27.09.2023, 12:28
Autor:
dušudušu

Agentúra uviedla, že 81 percent opýtaných sa chce zúčastniť volieb.

Podľa predvolebného prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS by vo voľbách zvíťazila strana Smer-SD s 19,8 percenta hlasov. Za Smerom by figurovalo Progresívne Slovensko PS s 19,3 percenta hlasov. Znamená to, že Smer získal nad PS mierny náskok, keďže v predchádzajúcom prieskume agentúry z prvého septembra mali obe strany rovnaký percentuálny podiel 17,8 percenta.

Prvú trojicu by uzatváral Hlas, ktorý si v porovnaní s prechádzajúcim prieskumom polepšil o jednu pozíciu a predbehol stranu Republika. Hlas by volilo 11,9 percenta respondentov, Republiku osem percent.

-->​

Do parlamentu by sa prebojovali taktiež strany KDH so 7,3 percenta a SaS so 7,4 percenta.

OĽANO, SNS aj Sme rodina mimo parlamentu

Hoci trojica strán OĽANO, KÚ a Za ľudí si dokopy získala sympatie 6,2 percenta voličov, do parlamentu by sa nedostala, keďže ako koalícia potrebuje získať až sedem percent hlasov.

Prehľad posledných prieskumov

V Národnej rade by nefigurovala strana SNS so 4,8 percenta, Sme rodina so 4,1 percenta či Demokrati s 3,8 percenta. Szövetség-Aliancia by dostala 2,5 percent hlasov a stranu Modrí, Most-Híd by podporilo 2,1 percenta respondentov, čo by však taktiež znamenalo, že zostanú mimo parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
03. máj 2024 05:49