StoryEditor

V automobilkách sa nefotí

14.11.2006, 23:00
Na jar zo závodu Škoda v Mladej Boleslavi unikli fotografie novej Fabie Combi a dostali sa do médií. Vyšetrovanie ukázalo, že išlo o fotky z mobilu zamestnanca.

Na jar zo závodu Škoda v Mladej Boleslavi unikli fotografie novej Fabie Combi a dostali sa do médií. Vyšetrovanie ukázalo, že išlo o fotky z mobilu zamestnanca.
Koncern Volkswagen, ktorý českú automobilku vlastní, preto zamestnancom zakázal v práci používať mobily s fotoaparátmi. "Platí to v celom koncerne, čiže vo všetkých 44 závodoch po celom svete. Ide o rozhodnutie, ktoré teda musia rešpektovať aj naše závody na Slovensku," vysvetľuje hovorkyňa slovenskej pobočky VW Silvia Nosálová.
V niektorých závodoch je používanie mobilov dokonca upravené internou smernicou tak, že v niektorých profesiách je zakázané aj telefonovanie na pracovisku. "Každý, kto sa v slovenskom výrobnom závode Volkswagenu chce zamestnať, je na toto nariadenie upozornený," dodáva Nosálová.

Strach z úniku informácií
Situácia nie je iná ani v závodoch ďalších dvoch automobiliek pôsobiacich na Slovensku. "Zákaz používania mobilov s fotoaparátmi platí aj u nás. Dokonca aj firemné telefóny boli vymenené za modely bez fotoaparátu," konštatuje hovorca slovenskej vetvy Kia Motors Dušan Dvořák.
Ide o rozšírený spôsob, ako sa brániť pred priemyselnou špionážou a únikom informácií z priemyselných závodov. "Keď sme boli v materskom závode v Kórei, pred vstupom do vývojového centra sme museli povinne mobily odložiť," spomína Dvořák.
Fotomobily sú zakázané aj v tretej slovenskej automobilke - PSA Peugeot Citroën. "Je to kvôli možnému úniku citlivých informácií," tvrdí hovorca závodu Peter Švec. Kontrola je obmedzená iba na vizuálnu, v prípade ak je zamestnanec pristihnutý pri fotografovaní, hrozí mu disciplinárny postih.

Výrobcovia sa prispôsobujú
Viacerí výrobcovia mobilov sa snažia vychádzať v ústrety zamestnávateľom, ktorí si fotomobily na svojich pracoviskách neželajú. A rozhodne sa to netýka len lacných a jednoduchých modelov.
Firma RIM ponúka zariadenia pod názvom BlackBerry, určené najmä pre manažérov. Mobil má množstvo funkcií vrátane prístupu na internet, vlastného e-mailu, prezerania si príloh vo formátoch Word, Excel, Adobe či PowerPoint. Fotoaparát však chýba.
Nokia tento rok ponúkla manažérsky mobil typu E60. Telefón ponúka množstvo funkcií, ktoré ocení každý manažér, akurát s ním nič neodfotí. Ide naozaj iba o pracovný telefón.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:57