Už v jarných mesiacoch sa začnú práce na modernizácii a zvýšení kapacity kompostárne, na ktorú už má Global Progres stavebné povolenie a podanú žiadosť na spolufinancovanie projektu z fondu SAPARD. V druhej fáze spoločnosť plánuje obnovu pasterizačných a prerastacích tunelov, v rámci ktorej chce využiť podporné zdroje zo štrukturálnych fondov. K zvýšeniu kvalitatívnych parametrov produkcie prispela aj minuloročná investícia 20 miliónov korún, v rámci ktorej podnik zmodernizoval vzduchotechniku, chladiarenské kapacity a manipulačné zariadenia.
Podľa generálneho riaditeľa firmy Jána Koprdu je pestovanie šampiňónov mimoriadne náročný technologický proces, ktorý si vyžaduje veľmi presné dodržanie pestovateľských podmienok a postupov. Na ploche 11-tisíc štvorcových metrov Global Progres používa tzv. policový systém pestovania a know-how vychádzajúce z holandských skúseností. Celý výrobný proces tvorí uzavretý reťazec, teda v podniku prebieha príprava a výroba osiateho substrátu i samotné pestovanie šampiňónov. Ide o nepretržitý proces prebiehajúci v riadenej atmosfére, bez ohľadu na vonkajšie klimatické podmienky.
Global progres ročne vyrobí 1 800 až 2 000 ton šampiňónov, z ktorých približne 70 percent predáva v čerstvom stave. Zvyšnú časť tvoria sušené, blanžírované a sterilizované výrobky, ktoré podnik spracúva vo vlastnej konzervárni. Najdôležitejšími odberateľmi čerstvých húb sú obchodné reťazce. Konzervované šampiňóny sú určené hlavne pre gastronomické zariadenia a potravinárske podniky, ktoré ich pridávajú do svojich výrobkov.
Približne 40 percent produkcie spoločnosti smeruje na zahraničné trhy, predovšetkým do Nemecka, Slovinska, Chorvátska, Českej republiky a Švajčiarska. Konzervované šampiňóny z Topoľčianok nepatria k cenovo najlacnejším výrobkom, no napriek tomu sa im darí úspešne presadzovať aj na náročných západoeurópskych trhoch. Dôvodom je ich vysoká kvalita, ktorou môžu úspešne konkurovať aj mimoriadne lacným dovozom z ázijských krajín, predovšetkým z Číny.
Slovenskí spotrebitelia majú čo doháňať
Priemerná ročná spotreba šampiňónov v krajinách západnej Európy dosahuje 2,3 kilogramu na obyvateľa. Slovenskí spotrebitelia v tejto oblasti majú ešte čo doháňať, pretože ročne skonzumujú len asi 2-tisíc ton, čo predstavuje 0,45 kilogramu na osobu. Podľa J. Koprdu však v posledných rokoch pozorujú výrazný nárast záujmu o tento druh húb, ktorý súvisí hlavne so zmenou stravovacích návykov a príklonom k zdravším druhom potravín.Údaje o výrobe a spotrebe šampiónov na Slovensku | |
Celková ročná spotreba | 2 000 ton |
Z toho: | |
– Výroba firmy Global Progres pre domáci trh | 1 200 ton |
– Ostatní výrobcovia a dovozcovia | 800 ton |
Priemerná spotreba šampiónov na obyvateľa v západnej Európe | 2,3 kg |
Priemerná spotreba šampiónov na obyvateľa na Slovensku | 0,45 kg |
Zdroj: Global Progres, a. s. |