StoryEditor

Statoil začína s plánovanou expanziou

03.05.2005, 00:00
Po prevzatí postu výkonného riaditeľa v najväčšej nórskej ropnej spoločnosti Statoil urobil Helge Lund neočakávaný krok - zvýšil tohtoročné plánované výdavky na prieskum neprebádaných ložísk, napriek tomu, že väčšina konkurenčných firiem v tejto oblasti, naopak, svoje výdavky obmedzuje. Podľa viacerých ropných koncernov sú síce ceny ropy vysoké, no pre budúcnosť neisté.

Po prevzatí postu výkonného riaditeľa v najväčšej nórskej ropnej spoločnosti Statoil urobil Helge Lund neočakávaný krok -- zvýšil tohtoročné plánované výdavky na prieskum neprebádaných ložísk, napriek tomu, že väčšina konkurenčných firiem v tejto oblasti, naopak, svoje výdavky obmedzuje. Podľa viacerých ropných koncernov sú síce ceny ropy vysoké, no pre budúcnosť neisté.
Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, pôvodný plán potvrdil Lund minulý týždeň, keď oznámil, že Statoil kupuje za dve miliardy dolárov prieskumné práva v Mexickom zálive od kanadskej spoločnosti EnCana. Tento krok by mohol Statoilu, 11. najväčšej spoločnosti podľa trhovej kapitalizácie na svete, pomôcť dosiahnuť to, čo iné spoločnosti už prakticky vzdali -- výrazný rast ropnej produkcie. Statoil má pripravené investície na zvýšenie produkcie v priemere o osem percent ročne až do roku 2007. Táto miera rastu je výnimočná v porovnaní so svetovou konkurenciou, ktorej predpokladaný rast produkcie je neporovnateľne nižší, v niektorých prípadoch nulový. Napríklad, Royal Dutch/Shell neočakáva výraznejší rast a dokonca ani British Petroleum, ktorá spojením s ruskou TNK a vytvorením gigantu TNK-BP vstúpila do viacerých lukratívnych projektov, nepredpokladá zvýšenie tohtoročnej produkcie o viac než päť percent.
Statoil plánuje zvýšiť investície do nových polí v tomto roku o dve tretiny oproti roku 2004 na štyri miliardy nórskych korún (približne 492 mil. eur), čo je opäť nepomerne výraznejší rast oproti pôvodným investíciám než v prípade konkurencie.
Investori podozrievavo sledujú príliš vysoké výdavky na prieskum a ťažbu ropy už preto, že táto oblasť zvykne podliehať výrazným cyklickým zmenám a nie je tak vylúčený ani prudký prepad cien. Keďže, navyše, väčšina nálezísk s ľahko dostupnou ropou už bola vyťažená, prípadne prístup k nim zo strany zahraničných firiem obmedzený, veľké možnosti zahraničné ropné koncerny podľa ekonómov nemajú. Lund je však presvedčený, že roky Statoilu ešte len prídu. K tomu by mu mali dopomôcť najmä nové ložiská v Barentsovom mori, kde sú doma hlavne nórske a okrem nich ešte ruské spoločnosti.
Ako uviedla agentúra Reuters, práve Barentsovo more je podľa Statoilu budúcim kľúčovým zdrojom ropy a na nórske ropné a plynovodné siete by táto oblasť mala byť napojená približne od roku 2020. Jedným z hlavných ložísk v Barentsovom mori je ložisko Štokman v ruskej oblasti. Odhaduje sa, že obsahuje okolo 3,2 bilióna m3 plynu, ale aj nemalý objem ropy. S cieľom zvýšiť dovoz energií z arktickej oblasti do severnej a neskôr do južnejších častí kontinentálnej Európy pracuje Statoil na svojom prvom projekte skvapalneného plynu (LNG) v ložisku Snoehvit. Toto ložisko, z ktorého prvé dodávky sú naplánované na koniec budúceho roka, je základom vytvorenia transatlantického trhu s LNG. Ďalším krokom bude získanie podielov v spomínanom ruskom Štokmane, ktorý by mal slúžiť najmä na zabezpečenie dodávok na americký trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:26