StoryEditor

Kronospan stále čaká na investičné stimuly

30.06.2006, 00:00

Kronospan Zvolen stále čaká na schválenie dvojmiliardových investičných stimulov. Firma by ich mala získať formou úľavy na dani z príjmov v nasledujúcich desiatich rokoch.
Chce ich použiť na rekonštrukciu súčasného výrobného areálu Bučiny DDD a výstavbu moderného závodu na piliarsku výrobu a produkciu drevotrieskových dosiek pre nábytkársky priemysel. Priamo tak vo Zvolene vznikne 360 pracovných miest. Vláda však v máji materiál ministerstva hospodárstva len vzala na vedomie a bude sa ním opätovne zaoberať až po súhlase Bruselu. Celý proces môže trvať aj sedem mesiacov.
"Po získaní investičných stimulov sa začne rekonštrukcia a výstavba do pol roka. V súčasnosti je v závere príprava projektovej dokumentácie," uviedol konateľ spoločnosti Antonín Juříček. S poskytnutím stimulov zásadne nesúhlasí Klub 500, združujúci majiteľov slovenských firiem nad päťsto zamestnancov. Šesť miliónov korún na jedno pracovné miesto je podľa výkonného riaditeľa Tibora Gregora priveľa. "Navyše to nie je typ investície, ktorá za sebou pritiahne ďalších investorov, ako je to v prípade automobilového priemyslu," argumentuje. Kronospan tvrdí, že ide o štandardný postup, používaný v Európe. Pokiaľ nedosiahne po ukončení investície zisk, poskytnuté stimuly vo forme úľavy na dani môžu byť výrazne nižšie, dokonca aj nulové.
Bučinu DDD kúpila pred tromi rokmi skupina Yiotarini Holdings so sídlom na Cypre. Druhou skupinou je Kronospan Holdings, ktorá vlastní Kronospan SK v Prešove, ako aj Kronospan Zvolen. Obe skupiny sú finančne a ekonomicky nezávislé, ale sú prepojené personálne. Kronospan Zvolen je len správcom majetku a nevykonáva na rozdiel od Bučiny DDD žiadnu výrobnú či obchodnú činnosť. "Bučinu DDD sme kúpili preto, že na Slovensko vo veľkej miere importovala drevotrieskové dosky. Prognózy tiež hovoria o ďalšom zvyšovaní ich spotreby v nábytkárskom priemysle. Sú to priaznivé podmienky pre modernizáciu a rozvoj výroby vo Zvolene," konštatoval Juříček.
Firma v roku 2004 uskutočnila vo Zvolene prvú etapu modernizácie za 18 miliónov eur. Vďaka tomu sa dostala na vedúcu pozíciu na Slovensku. Vlani dosiahla tržby 34 miliónov eur a zisk 2,2 milióna eur. Na výrobu drevotrieskových dosiek používa vysoko sofistikované technológie, charakterizované vysokou investičnou náročnosťou, veľkým objemom výroby a nízkym počtom pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:58