StoryEditor

Stavebné firmy čakajú rast odvetvia o desatinu

30.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Tempo rastu slovenského stavebníctva by sa v tomto roku malo spomaliť na 9,64 percenta z vlaňajších 14,7 percenta. V absolútnom vyjadrení by tak stavebná produkcia dosiahla 134 miliárd korún v porovnaní so 122,2 miliardy v minulom roku. Vyplýva to z odhadu, ktorý včera zverejnil Zväz stavebných podnikateľov Slovenska.
Hlavnú časť stavebnej produkcie, 50 miliárd, by mala tvoriť výstavba bytov. Stavbári čakajú, že na dopravnú infraštruktúru sa vynaloží v tomto roku 30 miliárd korún. Ďalších 48 miliárd má smerovať do ostatnej výstavby a zostávajúcich šesť miliárd korún by malo pripadnúť na stavebné práce v zahraničí.
"Stavebníctvo sa bude ďalej zameriavať najmä na tuzemskú výrobu, hoci domáci dopyt po stavebných prácach nebude zodpovedať existujúcim kapacitám," uviedol zväz. Nárast stavebných prác očakáva aj v priemyselných stavbách, a to najmä v budovaní chýbajúcich kapacít priemyselných parkov a logistických centier.
V stavebníctve na konci decembra pracovalo vyše 145-tisíc ľudí. V závere marca ich bolo 151-tisíc, čo predstavuje 6,4 percenta z celkového počtu zamestnancov v hospodárstve, poznamenal prezident zväzu Ján Majerský. Vlani slovenské stavebníctvo zaznamenalo najlepšie výsledky za posledných desať rokov.
Zväz tvrdí, že stavebníctvo zaostáva v porovnaní s krajinami Európskej únie okrem iného aj v produktivite práce. Zatiaľ čo napríklad v Dánsku, ktoré je počtom obyvateľov porovnateľné so Slovenskom, hodnota stavebnej produkcie v roku 2004 dosiahla 21,93 miliardy eur (viac ako 870 mld. Sk), na Slovensku to bolo zhruba osemnásobne menej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:26