StoryEditor

Automobilky kupujú slovenské riešenia

27.04.2006, 00:00
Žilinská firma automobilkám ušetrí takmer štyri percentá z celkových investícií. Medzi jej zákazníkmi sú Volkswagen, Audi, BMW, Volvo alebo Nissan. O systém majú záujem aj pamiatkari v Španielsku a európsky výrobca lietadiel Airbus.

Svetovým automobilkám pri rozširovaní výroby pomáha slovenská firma. Spoločnosť iQvolution Services Slovakia zo Žiliny vytvára trojrozmerné modely nových aj starších továrenských hál. Medzi jej zákazníkmi sú Volkswagen, Audi, BMW, Volvo alebo Nissan, pričom Žilinčania automobilkám ušetria takmer štyri percentá z celkových investícií.
"Zosnímame vnútro výrobnej haly a vytvoríme z neho trojrozmerný model na počítači. Potom v ňom možno simulovať pohyby ľudí, strojov a optimálne ich rozmiestniť. Automobilky nemusia teda mechanicky premeriavať výrobnú halu a prerušovať výrobu," tvrdí riaditeľ iQvolution Services Slovakia Ladislav Horváth. "K našej práci priberáme aj študentov vyšších ročníkov Žilinskej univerzity."
Žilinská firma vznikla začiatkom januára tohto roku, ale skupina okolo Horvátha už tri roky pôsobila v inej žilinskej firme IPA Slovakia. Už vtedy aplikovala trojrozmerné modely tovární od nemeckej spoločnosti iQvolution Services, ktorá má svojich zákazníkov najmä v Nemecku a vo Francúzsku.
"Nemecká firma nám pomohla aj pri nákupe modernej výpočtovej techniky a pomáha nám výraznejšie sa presadiť na západoeurópskom trhu. My sami sa zameriavame na strednú Európu, aj keď objednávky máme napríklad aj z Anglicka," dodal Horváth.
Systém laserového snímania sa dá použiť pri výstavbe diaľnic, tunelov alebo pri modernizácii železníc. Systém možno použiť v architektúre alebo pri zisťovaní technického stavu budov. O služby žilinskej firmy majú záujem aj pamiatkari v Španielsku, ale aj európsky výrobca lietadiel Airbus.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:23