StoryEditor

Atraktívne ložisko

29.05.2006, 00:00

Solivary Prešov, ktoré Zbudzu získali v máji 2002, prišli o dobývacie práva preto, že nezačali ťažbu soli do zákonom stanovených troch rokov. Do výberového konania na ich získanie sa prihlásili NChZ Sol -- firma spriaznená s privatizérom Solivarov. Podporuje ju nielen materská firma NChZ, ale aj Solivary Prešov, ktorým v dobývacom priestore Zbudza patria pozemky.
Solivary však tvrdia, že robili pokusné ťažby aj prípravné práce, čo je zaznamenané v denníku. Odňatie licencie na ťažbu je predmetom súdneho sporu. Firma na technológiu a vrty v tomto priestore preinvestovala takmer miliardu korún, ďalších 600 miliónov ešte plánujú.
Ak sa podarí zrealizovať celú investíciu, Slovensko sa stane sebestačným vo výrobe soli, dokonca ju môže aj vyvážať. Ťažba by sa podľa konateľa firmy NChZ Sol Ivana Hanica reálne mohla začať od roku 2009.
Zbudza je atraktívne ložisko kvalitnej soli so zásobami, ktoré umožnia ťažiť ročne tristotisíc ton soli niekoľko desaťročí. Sú asi pol kilometra pod zemou, kam sa cez vrty bude vháňať teplá voda. Tá vymyje kavernu a keď v nej koncentrácia dosiahne 300 gramov v litri vody, začne sa čerpať na povrch a ide na spracovanie do odparníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:45