StoryEditor

Pri novom požiari Detoxu zhorelo 43 kubíkov chemikálií

19.07.2006, 00:00

Likvidátor chemického odpadu, firma Detox, v ktorej dvoch skladoch za posledný mesiac horelo, odmieta akékoľvek špekulácie, že za požiarmi stojí konkurencia. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre poškodzovanie cudzej veci však vedenie spoločnosti stiahnuť neuvažuje.
Podanie trestného oznámenia má totiž podľa konateľa Detoxu Loránta Vojčeka pomôcť objektívnemu vyšetreniu požiarov v Bratislave a v Rimavskej Sobote, ktoré sa ešte neskončilo. Požiar kontajnera s odpadmi v Banskej Bystrici zapríčinila nevybitá batéria, ktorá pri manipulácii hodila iskru a zapálila jeho obsah.
Stále si však nevedia vysvetliť tri incidenty takého rozsahu v extrémne krátkom čase. Počas štrnástich rokov existencie Detoxu sa takáto mimoriadna situácia nevyskytla. Doterajšia účtovná hodnota škôd je niekoľko miliónov korún. Suma ešte stúpne o náklady na sanáciu vyhorených objektov a environmentálnych dosahov.
"Naša firma, ako jedna z najsilnejších hráčov na trhu, má vytvorené dostatočné zdroje, aby straty pokryla. Všetky objekty boli poistené, pričom poisťovňa hradí aj náklady za straty z nevýroby," hovorí Vojček. Detox je spoločnosť, ktorú reportéri Slovenskej televízie usvedčili z podozrivého nakladania s nebezpečným odpadom.
Detox včera na tlačovej konferencii zverejnil aj zoznam tekutín svojho vyhoreného Centra fyzikálnych úprav v Rimavskej Sobote. V sklade zhorelo 43,5 kubíka acetónu, butylacetátu, etylacetátu, metanolu, toluénu xylénu a zmes organických rozpúšťadiel, všetko tekutín prvej triedy horľavosti.
Firma chce spracovanie odpadových olejov v Rimavskej Sobote obnoviť do dvoch až troch týždňov. Momentálne čaká na vyjadrenie dodávateľov technológii na ich spracovanie, ktorí potvrdia, či je technológia schopná opätovného spustenia do prevádzky. Zložitejšia situácia bude pri opätovnom spustení spracovania rozpúšťadiel.
Medzi klientov Detoxu patrí takmer dvetisíc spoločností. Spracúvajú odpadové oleje zo Slovenska a z Česka. Medzi odberateľmi rozpúšťadiel je Poľsko a Maďarsko. Recyklácia by podľa Vojčeka nebola bez dotácii zisková. "Cieľom recyklačného fondu je zabezpečiť, aby sa odpadové oleje nevyužívali len ako vykurovacie, ale aby našli svoje použitie opäť v spracovateľskom priemysle," konštatoval Vojček.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:20