28.12.2005, 23:00

V oblasti slovenského obchodu sa v tomto roku nič mimoriadne neudialo. Ani jeho prvý rok v EÚ nepriniesol pre spotrebiteľa žiadne výnimočné plusy či mínusy. "Obrat v maloobchode oproti roku 2004 stúpol asi o osem percent a vo veľkoobchode o 15 percent," povedal prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. (TASR)

Tesco Stores
otvorilo pri svojich hypermarketoch v Senici, Trenčíne a Považskej Bystrici čerpacie stanice. V budúcom roku plánuje sieť staníc ešte rozšíriť a ponúknuť zákazníkom pohonné látky za najnižšie ceny. Informovala o tom hovorkyňa Tesco Stores SR Oľga Hrnčiarová. "V stratégii rozširovania čerpačiek plánujeme pokračovať tak, aby každý väčší hypermarket mal benzínku," dodala. (ČTK)

Pioneer Electronics predstavil Blu-ray DVD mechaniku pre osobné počítače. Je to zatiaľ posledný ťah v multimiliardovej bitke o DVD štandard ďalšej generácie. Pioneer patrí ku konzorciu, ktoré presadzuje štandard Blu-ray. Na jeho čele stojí Sony. Konkurenciu predstavuje formát HD-DVD, ktorý preferuje Toshiba. Oba tábory chcú v roku 2006 uviesť disky a prehrávače novej generácie. (TASR)

Konzorcium nemeckého koncernu Siemens získalo v Saudskej Arábii zákazku za 1,8 miliardy eur. Postaví tam elektráreň a odsoľovací závod pre rijádsku firmu Shuaibah Water and Electricity Company. "Shuaibah je najväčšia jednotlivá zákazka, ktorú Siemens doteraz získal v Perzskom zálive," povedal prezident Siemens Power Generation Klaus Voges. (ČTK)

Španielska socialistická vláda oficiálne zrušila tradičnú siestu pre štátnych zamestnancov. Namiesto dvojhodinovej prestávky od 14. do 16. hodiny budú mať španielski úradníci prestávku na obed ako inde v Európe hodinu po poludní. Vláda chce, aby jej príklad nasledoval aj súkromný sektor. Informoval o tom včera britský denník Financial Times. (ČTK)

Predaj hudby na internete bol v tomto roku rekordný. Predaj hudobných nahrávok sa oproti roku 2004 zvýšil päťkrát a dosiahol 23 miliónov. Uviedla to obchodná asociácia britských nahrávacích spoločností BPI. Návštevy na webových stránkach predávajúcich piesne sa 25. decembra zvýšili oproti predchádzajúcemu dňu o polovicu, pretože si tisíce ľudí začali sťahovať piesne do iPodov, ktoré našli pod stromčekom. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:15