StoryEditor

Slovenský Thermo/Solar postaví kolektory v Čiernej Hore

01.03.2006, 23:00

S podporou Bratislava -- Belgrade Found bude slovenská firma Thermo/Solar Žiar modernizovať energetickú infraštruktúru v Čiernej Hore. V Klinickom centre v Podgorici bude inštalovať modernú solárnu technológiu. Hodnota kontraktu je tri milióny korún a okrem 88 kolektorov Heliostar 300 zahŕňa aj školenia o využívaní slnečnej energie.
Solárny systém bude v podgorickom Klinickom centre zabezpečovať predohrev teplej vody pre komplex siedmich budov s ôsmimi stovkami lôžok. Okrem priamych ekonomických prínosov bude mať výrazný vplyv na ekológiu, pretože sa výrazne znížia emisie znečisťujúcich látok.
O podporu projektov slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci pre Srbsko a Čiernu Horu prejavilo doteraz záujem 139 žiadateľov. Patria medzi ne mimovládne neziskové organizácie, štátne rozpočtové a príspevkové organizácie, firmy a samosprávy.
Bratislava -- Belgrade Found, ktorý spravuje Nadácia na podporu občianskych aktivít, začína tretí rok svojej činnosti. Do konca vlaňajška podporil 39 projektov za vyše 131 miliónov korún. V treťom kole v polovici februára tohto roku schválil riadiaci výbor fondu okrem Thermo/Solaru ďalších trinásť projektov za 45 miliónov korún.
Trend nahrádzania klasických zdrojov ekologickou slnečnou energiou prežíva v súčasnosti nebývalý rozmach v celom Stredomorí. Vedúcou krajinou je Grécko, rovnakú perspektívu má pred sebou aj Chorvátsko, Čierna Hora a ďalšie krajiny. Využitie kolektorov umožňuje hoteliérom predĺžiť sezónu, lebo sa môžu nimi vyhrievať bazény a temperovať budovy. Problémom tamojších trhov je tak ako na Slovensku chýbajúca podpora štátu pri využívaní slnečnej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:20