StoryEditor

Pokuta pre Bristol-Myers

07.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký farmaceutický koncern Bristol-Myers Squibb zrejme zaplatí za účtovné machinácie vo svojich výkazoch takmer 300 mil. dolárov. V noci z nedele na pondelok to oznámil dobre informovaný zdroj.
Celkové výdavky spojené s vyšetrovaním prípadu budú firmu stáť okolo 800 mil. dolárov. Podnik, ktorý bude musieť platiť za to, že v rokoch 1999 až 2002 nadhodnocoval tržby a zisky, sa k očakávanému vyrovnaniu odmietol vyjadriť. Podľa dohody medzi firmou a štátnym zástupcom Christopherom Christiem nebude proti firme vznesené obvinenie, ak pristúpi na určité podmienky.
V roku 2002 Bristol-Myers pripustil, že počas troch rokov umelo zvýšil tržby o 2,5 miliardy a zisky o miliardu dolárov, keď strácal na stimuloch pre veľkoobchody, aby odoberali jeho zásoby. Odvtedy klesli akcie spoločnosti o viac než polovicu a v piatok zakončili obchodovanie na úrovni 25,22 dolára. Očakáva sa, že obvinený nebude ani generálny riaditeľ podniku Peter Dolan. Predpokladá sa však, že príde o jednu zo svojich vrcholných funkcií. Vo firme je predsedom správnej rady a zároveň generálnym riaditeľom. Podľa navrhnutej dohody dostane podnik dvojročnú podmienku. Okrem toho štátni zástupcovia budú žiadať, aby firma zaviedla programy na monitorovanie etiky podnikania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:38