StoryEditor

Nové osvetlenie v Žiline mešká

07.07.2006, 00:00
V prvej etape rekonštrukcie verejného osvetlenia v Žiline sa má vymeniť napríklad vyše tisíc svietidiel, 556 stožiarov a viac ako 25 kilometrov zemných vedení. Po dokončení modernizácie mesto ušetrí ročne vyše 470 --tisíc kWh, čo pri súčasných cenách elektrickej energie predstavuje 1,8 mil. Sk. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú v polovici júna podpísalo mesto s firmou Siemens.

V prvej etape rekonštrukcie verejného osvetlenia v Žiline sa má vymeniť napríklad vyše tisíc svietidiel, 556 stožiarov a viac ako dvadsaťpäť kilometrov zemných vedení. Po dokončení modernizácie mesto ušetrí ročne takmer pol milióna kilowatthodín, čo pri súčasných cenách elektrickej energie predstavuje 1,8 milióna korún.
Vyplýva to zo zmluvy, ktorú v polovici júna podpísalo mesto s firmou Siemens. "Rekonštrukciu začneme po vydaní stavebného povolenia, ktoré vybavuje mesto, " informoval hovorca Siemensu Tomáš Král. Mestský úrad podľa hovorcu Jána Štofku čaká na skoré vydanie povolenia od Spoločného stavebného úradu v Žiline.
Siemens vyhral objednávku vo verejnej súťaži a s modernizáciou verejného osvetlenia mal začať už vlani na jeseň. Vtedy primátor Žiliny Ján Slota povedal, že projekt mešká, pretože sa nevedia dohodnúť na cene. Dodal, že do dvoch týždňov podpíšu zmluvy a projekt môže začať. Údajne modernizácia verejného osvetlenia v Žiline bude stáť 80 miliónov korún, na začiatku podľa Slotu ju bude financovať Siemens, mesto postupne poskytne financie, maximálne však dvadsať miliónov korún. "Zvyšok sa má hradiť z úspor verejného osvetlenia," zdôraznil Slota.
Rekonštrukcia verejného osvetlenia v Žiline patrí medzi najvýznamnejšie projekty Siemensu. Od vlaňajšieho januára prevádzkuje mestské osvetlenie a podľa príslušnej zmluvy to bude robiť pätnásť rokov. V súčasnosti Siemens prevádzkuje verejné osvetlenie okrem Žiliny aj v Bratislave, Trnave, Trenčíne a Poprade.
Koncern má na Slovensku jedenásť firiem, v ktorých má 5 300 zamestnancov. Obrat v obchodnom roku 2004/2005 bol 27,7 miliardy korún. V Žilinskom kraji má Siemens štyri spoločnosti, ktoré majú štyristo zamestnancov. Najvýraznejší rast má Siemens PSE v Žiline po prevzatí pobočky rakúskeho priemyselného koncernu VA Tech, ktorý podniká v automatizačnej technike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:54