StoryEditor

Volkswagen chce ďalšiu halu

13.12.2006, 23:00

V martinskom závode nemeckej automobilky Volkswagen, ktorý vyrába súčiastky pre prevodovky a podvozky, možno postavia tretiu výrobnú halu. Rozhodnutie o jej výstavbe má padnúť v tomto alebo budúcom roku.

Vysoká investícia
V novej hale by sa mohli vyrábať kompletné prevodovky alebo kolesá. Povedal to vedúci martinského závodu Kersten Gaudlitz. Podľa neho by sa mohol do troch až piatich rokov počet pracovníkov v martinskom závode zdvojnásobiť na 1 500 až 1 600.
"Rozhodnutie o výstavbe novej haly ešte nepadlo. Uvidíme, či sa nám ju podarí presadiť do Martina. Zatiaľ je predčasné špekulovať o výške investície," dodal Gaudlitz. Naznačil však, že investícia by mohla dosiahnuť desiatky miliónov eur.
"Určite si tento projekt pozrieme a zvážime jeho podporu," konštatuje Branislav Zvara, hovorca rezortu hospodárstva. Je podľa neho dôležité urobiť analýzu prínosu pre Slovensko aj z hľadiska zamestnanosti. "To, že sa Volkswagen rozhoduje rozširovať výrobu u nás, je dôkazom, že Slovensko je pre zahraničných investorov atraktívne," dodáva Zvara.

Výroba stúpa
Počas šesťročnej prevádzky fabriky Volkswagen Slovakia v Martine vyrobili viac než sto miliónov súčiastok. V tomto roku bude produkcia predstavovať viac ako dvadsať miliónov komponentov, cez túto hranicu sa podnik dostal aj vlani. Na budúci rok plánujú v Martine vyrobiť 21,4 milióna kusov. Hodnota súčiastky sa v priemere údajne pohybuje okolo piatich až šiestich eur.
V tomto roku dosiahne výška investícií v martinskej fabrike asi dvanásť miliónov eur, väčšinou do nových produktov, strojov alebo do infraštruktúry. Na budúci rok sú naplánované investície v hodnote štrnásť až pätnásť miliónov eur. Celková investícia do technológie za šesť rokov prevádzky dosiahla asi päťdesiat miliónov eur, teda vyše 1,7 miliardy korún.
Problémom pri rozširovaní martinského závodu by však mohol byť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. V regiónoch severného Slovenska prudko klesá nezamestnanosť a pár kilometrov od Žiliny už spustila výrobu automobilka Kia Motors.

Pritiahnuť aj dodávateľov
Odberateľmi martinskej fabriky sú okrem bratislavského závodu spoločnosti Volkswagen aj zákazníci v Nemecku, Česku alebo Španielsku. Martinský závod v súčasnosti zamestnáva 844 pracovníkov. Ďalších 250 ľudí pracuje v externých firmách. V budúcom roku by sa mal počet pracovníkov podľa Gaudlitza zvýšiť o päťdesiat až sto. Takmer tri štvrtiny zamestnancov má minimálne vzdelanie s maturitou.
Podľa Gaudlitza má automobilka v Martine záujem, aby sa čo najviac jej dodávateľov usadilo v blízkom okolí. Zlepšila a zrýchlila by sa tak vzájomná komunikácia. Niektoré firmy, ktoré sa zaoberajú napríklad odlievaním hliníkových skríň, už vraj prejavili záujem prísť do regiónu. Investície by tak vraj mohli dosiahnuť desiatky miliónov eur.
Spoločnosť Volkswagen Slovakia vyrába v závodoch v Bratislave a Martine osobné automobily a komponenty pre prevodovky, ktoré aj montuje. Podnik je jedným z ťahúňov slovenského exportu. Na Slovensku vyrába od roku 1991, odvtedy v krajine preinvestoval okolo 1,3 miliardy eur. Celkovo zamestnáva viac než 8 500 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:26