StoryEditor

Ruský veľvyslanec: Okolo Transpetrolu sa vyjasní

16.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Je v záujme Slovenska, aby prebehol predaj 49-percentného podielu ruskej ropnej spoločnosti Jukos v slovenskom Transpetrole firme Russnefť. Včera to na stretnutí Neformálneho ekonomického fóra (NEF) -- Hospodárskeho klubu vyhlásil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruska na Slovensku Alexander Udaľcov.
Reagoval tak na správu, podľa ktorej Jukos zrušil predaj svojho podielu v slovenskej spoločnosti Transpetrol ruskej firme Russnefť. Šéf Jukosu Viktor Geraščenko povedal, že príčinou boli nezhody so slovenskou vládou. "Transakcia sa neuskutoční," povedal Geraščenko novinárom.
Slovenský protimonopolný úrad ešte v máji schválil predaj 49-percentného podielu v Transpetrole. Jukos a Russnefť 4. februára podpisom spečatili obchod v hodnote 103 miliónov dolárov, čo sú v prepočte asi tri miliardy korún. Transakcia však ešte do 90 dní vyžadovala súhlas slovenskej vlády. Hovorkyňa Jukosu Claire Davidsonová uviedla, že slovenská vláda chce o tejto záležitosti rokovať tento mesiac. To znamená, že súhlas by prišiel až po poslednom možnom termíne.
Podľa Udaľcova situácia okolo predaja podielu v tranzitnej firme nie je celkom jasná. Dúfa, že na budúci týždeň, kedy sa má podľa hovorkyne Jukosu konať aj stretnutie slovenských vládnych orgánov s Jukosom, sa to zlepší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:27