StoryEditor

Transatlantické lety do USA sú ohrozené

01.06.2006, 00:00
Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, že poskytovanie údajov o cestujúcich z krajín únie do USA nie je v súlade s jej zákonmi, postavilo prepravcov medzi dva "mlynské kamene" - EÚ a USA.

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, že poskytovanie údajov o cestujúcich z krajín únie do USA nie je v súlade s jej zákonmi, dostalo prepravcov medzi dva "mlynské kamene" - EÚ a USA, napísal na svojej internetovej stránke MailGuardian.
Britské letecké spoločnosti prijali rozhodnutie súdneho dvora s veľkými obavami. Zrušenie kontroverznej dohody medzi Bruselom a Washingtonom môže totiž vážne ohroziť ich transatlantické lety. Spoločnosť Virgin Atlantic varovala, že kvôli tejto mimoriadnej situácii sa budú musieť leteckí prepravcovia rozhodnúť, či porušia zákony USA alebo rozhodnutie európskych orgánov.
Aj spoločnosť British Airways rozhodnutie európskeho súdu sklamalo. "Pri letoch do USA sa naša spoločnosť zaviazala poskytovať údaje o pasažieroch, a preto bude v tomto prípade dodržiavať americké zákony," uviedol prepravca.
Transatlantická dohoda núti európske letecké spoločnosti, aby najneskôr 15 minút pred odletom do USA poskytli americkej strane 34 údajov o každom z cestujúcich vrátane mena, adresy a podrobností o platobnej karte.

Varovanie USA
Podľa Európskeho súdneho dvora osobné údaje o cestujúcich nepodliehajú v USA dostatočnej ochrane. Washington však tvrdí, že poskytované informácie sú kľúčovou súčasťou boja proti terorizmu, a varuje, že nespolupracujúce spoločnosti čakajú sankcie a odobratie práv na pristávanie. A práve zrušenie práv na pristávanie na území USA sa obáva väčšina prepravcov. Spojené štáty dokonca varovali, že pokiaľ prepravca neposkytne údaje o pasažieroch pred pristátím, spoločnosti vymerajú pokutu šesťtisíc dolárov za pasažiera a zrušia ich pristátie, napísal WashingtonPost.
Od prijatia dohody sa už vyskytlo niekoľko prípadov, keď sa prepravca musel v polovici letu cez Atlantik vrátiť do Európy, pretože americké úrady po preštudovaní osobných údajov zamietli vstup niektorého z jeho pasažierov. V mnohých prípadoch však išlo o omyl, keď americkí úradníci najčastejšie poplietli hláskovanie mena poškodeného.

Budúcnosť transatlantických letov je v rukách Bruselu
Spojené štáty reagovali na rozhodnutie Bruselu zatiaľ veľmi zmierlivo. Washington v reakcii na zrušenie dohody prisľúbil, že ďalej bude s Európskou komisiou spolupracovať pri hľadaní prijateľného riešenia pre obe strany. Ako však dodal, Spojené štáty neustúpia od podmienky, aby letecké spoločnosti poskytovali osobné údaje o svojich pasažieroch, napísala agentúra Bloomberg.
"Bremeno zodpovednosti je teraz na pleciach európskych inštitúcií, aby sa rozhodli, ako postupovať ďalej," uviedol nemenovaný zdroj z Washingtonu. To znamená, že Európska únia bude musieť do konca septembra (keď sa skončí platnosť súčasnej dohody o poskytovaní údajov) nový zákon, alebo budú prepravcovia musieť počítať s presunmi transatlantických letov, alebo aj so zákazom pristátia na území USA.
Brusel verí, že právnikom sa podarí pripraviť prijateľnú dohodu, členským krajinám únie však neporadil, čo majú robiť po skončení platnosti dohody. Z rozsudku však viac-menej vyplýva, že by v záujme domácich leteckých spoločností mali so Spojenými štátmi uzatvoriť bilaterálne dohody. Väčšina štátov však verí, že sa podarí vypracovať nový zákon.
Európska komisia vyhovela na jar 2004 žiadosti Washingtonu a schválila poskytovanie osobných údajov o pasažieroch americkým úradom. Jej rozhodnutie následne schválili aj všetky členské štáty EÚ. Európsky súd sa rozhodol vyhovieť sťažnosti Európskeho parlamentu, ktorý túto prax považuje za nezlučiteľnú s ochranou osobných údajov v krajinách únie. Podľa súdu v rámci poskytovania leteckých služieb nemajú prepravcovia právo zhromažďovať a odovzdávať zoznamy o osobných údajoch cieľom, ktorý nemá žiadnu súvislosť s poskytovanou službou. EÚ preto nemala právomoc uzatvoriť takúto dohodu s USA, odôvodnil svoje rozhodnutie súd.

01 - Modified: 2003-03-07 06:05:44 - Feat.: 0 - Title: O jednom veľkom skoku do neznáma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:17