StoryEditor

Arcelor sa zlúči s ruskou Severstaľou

29.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Európska oceliarska spoločnosť Arcelor sa zlúči s ruskou Severstaľou, čím vytvorí najväčší oceliarsky koncern na svete s ročnými tržbami 46 miliárd eur, v prepočte 1,7 bilióna korún. Ako uviedli predstavitelia Arceloru a Severstali v piatkovom spoločnom vyhlásení, dohoda ohodnocuje akcie Arceloru na 44 eur. Arcelor sa tak zbaví hrozby nepriateľskej akvizície svetovou jednotkou Mittal Steel, ktorá za akcie Arceloru ponúkla 37,74 eura za kus.
Na základe dohody hlavný akcionár Severstali a jej prezident Alexej Mordašov získa v novej spoločnosti 32 percenta a stane sa predsedom Predstavenstva Arceloru, avšak bez výkonných právomocí. Súčasní akcionári Arceloru budú držať zvyšných 68 percent. Mordašov, ktorý kontroluje v Severstali 89,6 percenta kapitálu, sa tiež zaviazal, že v priebehu nasledujúcich štyroch rokov nebude zvyšovať svoj podiel a počas piatich rokov nepredá žiadne zo svojich akcií.
Arcelor získa okrem Severstali aj jej divíziu Severstal-Resource, ktorá kontroluje dôležité náleziská železnej rudy a uhlia, ako aj taliansku oceliarsku firmu Lucchini. Súčasný generálny riaditeľ Arceloru Guy Dolle zostane generálnym riaditeľom novej spoločnosti. Mordašov do zlúčenej spoločnosti prispeje aj vložením hotovosti 1,25 miliardy eur. Celková hodnota aktív Severstali predstavuje 11,73 miliardy eur.
Zlúčenie Arceloru a Severstali vytvorí úspory minimálne na úrovni 590 miliónov eur a na výsledkoch hospodárenia sa pozitívne prejaví už v tomto roku. Fúzia neohrozí pracovné miesta, zdôraznil Dolle. Zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) zlúčenej spoločnosti by podľa odhadov v tomto roku mohol dosiahnuť až deväť miliárd eur.
Médiá dlhší čas špekulovali o tom, že Arcelor hľadá bieleho rytiera, čiže spoločnosť, s ktorou by sa mohol spojiť, aby sa zbavil hrozby prevzatia zo strany Mittal Steel. Arcelou už so Severstaľou spolupracuje v spoločnom podniku, ktorý založili ešte v roku 2002. Ako zdôraznil Dolle, dohoda nebola primárne reakciou na snahy Mittal Steel prevziať Arcelor, keďže obe spoločnosti diskutovali o možnosti zlúčenia už niekoľko rokov. "Ponuka zo strany Mittal Steel však zapôsobila ako katalyzátor," dodal Dolle.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:07