StoryEditor

Dopyt po rope vo svete bude ďalej rásť

14.07.2004, 00:00

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) opäť zvýšila odhad tohtoročného rastu celosvetového dopytu po rope. Ako dôvod uviedla nečakane vysokú spotrebu v bývalom Sovietskom zväze. Agentúra informovala, že zvýšila odhad rastu dopytu po rope o 180 tis. barelov denne na 2,49 mil. barelov denne, čo je najväčší nárast od roku 1980.
Podľa IEA aj na budúci rok bude dopyt po rope rásť, aj keď nie takým tempom ako doteraz, najmä pre rast hospodárstva vo svete. Na budúci rok by mal dopyt vzrásť o 1,82 mil. barelov na 83,2 mil. barelov denne. Významnou mierou sa pod to podpíše Čína a jej hospodársky rast, ktorý spôsobuje, že dopyt v Číne po rope naďalej rastie rekordným tempom. V máji stúpol o 25 percent na 6,34 mil. barelov denne. Okrem nej však vzrástol dopyt aj v Indii, Severnej Amerike a Brazílii. Odhad priemerného tohtoročného množstva ropy požadovaného od kartelu OPEC zvýšila agentúra o 300 tis. barelov denne na 27,2 mil. barelov denne.
Budúci rok má predstavovať množstvo ropy požadovanej od kartelu 27,4 mil. barelov denne. V júni vzrástla ťažba 11-členného kartelu len o 635 tis. barelov na 28,6 mil. barelov denne kvôli narušeniu ťažby v Iraku. Aj napriek tomu ide o najvyššiu produkciu kartelu OPEC od novembra 2000.
Agentúra sa vyjadrila aj k situácii v ruskej firme Jukos, ktorý sa v ostatnom čase dostal pre nedoplatky na daniach do kritickej situácie a hrozí mu bankrot. Ako uviedla agentúra Reuters, podľa IEA problémy ruského ropného koncernu nebudú mať vplyv na svetovú produkciu ropy, pretože, aj keď by ťažba tejto spoločnosti výraznejšie klesla, výpadok v dodávkach nahradia okamžite iní producenti. Ako uviedol riaditeľ IEA Claude Mandil, ruský vývoz ropy by skôr mohli obmedziť nedostatočné vývozné kapacity ruských ropovodov a prístavov. Problémy firmy by však mohli spôsobiť zníženie dlhodobých investícií do ruského ropného priemyslu ako celku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:10