StoryEditor

Deutsche Telekom ruší miesta

16.03.2005, 23:00

Nemecký telekomunikačný gigant Deutsche Telekom plánuje zrušiť niekoľko tisícok pracovných miest v Nemecku. Ako informuje Spiegel Online, pracovná sila má v rokoch 2005 až 2007 klesnúť v priemere o päť percent ročne, čo predstavuje ročne osemtisíc pracovných miest.
Zodpovedný člen predstavenstva Heinz Klinkhammer ďalej oznámil, že škrtom sa nevyhne ani východná Európa, kde dcérske spoločnosti čaká "dramatické rušenie pracovných miest". Ako pre HN povedal hovorca koncernu Hans Ehnert, z hľadiska východoeurópskych spoločností, ktoré Deutsche Telekom vlastní alebo v nich má určitý podiel, nejde o žiadny nový plán. Podľa neho rušenie miest na Slovensku sa uskutoční v rámci schváleného reštrukturalizačného programu Slovak Telecomu.
Klinkhammer uviedol, že cieľom spoločnosti je výrazné zlepšenie pomeru mzdových nákladov a obratu. Podľa neho Deutsche Telekom sa dohodol s odborovou organizáciou Ver.di, že v tomto roku sa žiadne miesta rušiť nebudú, celý proces sa začne až na budúci rok. V posledných desiatich rokoch pritom spoločnosť prepustila viac než 100-tisíc ľudí.
Hovorca koncernu upozornil, že znižovanie pracovnej sily neznamená rušenie pracovných miest, pretože sem spadá napríklad predaj niektorých častí sprostredkovateľskej agentúry práce Vivento. Dodal pritom, že prijímaním nových ľudí v ostatných oblastiach sa môže celkový počet zamestnancov na úrovni koncernu dokonca zvýšiť.
Podľa denníka Financial Times Deutschland si tento krok vynútila predovšetkým intenzívna hospodárska súťaž na nemeckom trhu v segmente pevných liniek. Navyše spoločnosť v dôsledku liberalizácie domáceho telekomunikačného trhu zápasí s dôsledkami poklesu trhového podielu a situáciu komplikujú aj inovácie, napríklad internetové telefonovanie.
Naproti tomu Deutsche Telekom plánuje vytvárať nové pracovné miesta vo svojej americkej dcérskej spoločnosti T-Mobile USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:19