StoryEditor

Whirlpool zamestná viac ľudí

01.08.2006, 00:00
opradský závod americkej korporácie Whirlpool vyrobil v prvom štvrťroku 424-tisíc práčok. Hoci dopyt je vyšší, spoločnosť ich v tomto roku plánuje vyrobiť 1,78 milióna, čiže zhruba toľko ako vlani. Tento rok totiž v Poprade zavádzajú produkciu novej generácie spredu aj zhora plnených práčok a výrobná kapacita sa zvýši až po jesennej inštalácii nových liniek.

Popradský závod americkej korporácie Whirlpool vyrobil v prvom štvrťroku 424-tisíc práčok. Hoci dopyt je vyšší, spoločnosť ich v tomto roku plánuje vyrobiť 1,78 milióna, čiže zhruba toľko ako vlani. Tento rok totiž v Poprade zavádzajú produkciu novej generácie spredu aj zhora plnených práčok a výrobná kapacita sa zvýši až po jesennej inštalácii nových liniek.
Slovenská vetva Whirlpoolu dosiahla v minulom roku obrat 11,9 miliardy korún, z toho 1,2 miliardy korún tvoril predaj výrobkov na Slovensku. Do výrobných technológií podnik investoval takmer pol miliardy.
Výrobu v popradskom Whirlpoole zabezpečuje priemerne 1 250 stálych zamestnancov. Aby sa podarilo naplniť ročný plán, podtatranská fabrika prijme od mája do decembra ďalších vyše 120 pracovníkov na určitý čas. Dohromady tak vytvorí väčšiu zamestnanosť ako pred minuloročným prepúšťaním.
Riaditeľ slovenského závodu Whirlpool Eduard Horbaľ cíti nedostatok elektrotechnicky vzdelaných ľudí v okrese. "Pokúsime sa dohodnúť s odbornými školami, aby od školského roku 2007/2008 zmenili učebné osnovy, možno ich budeme motivovať aj finančne," uviedol Horbaľ.
Fabrika ponúka svojim pracovníkom výhody aj nad rámec zákona. Napríklad flexibilný pracovný čas počas letnej sezóny, keď sa naplno vyrába aj v sobotu a nedeľu, plus viaceré finančné úžitky.
Od vstupu na európsky trh investovala americká spoločnosť Whirlpool do výrobných zariadení 1,1 miliardy eur a ďalších 700-tisíc na vývoj a inovácie. V štrnástich európskych závodoch dosahuje ročné tržby 2,7 miliardy eur a vrátane závodu v Juhoafrickej republike zamestnáva 14-tisíc ľudí.
"V porovnaní s rokom 1991 vyrábame štvornásobne viac mikrovlniek. Práčky sa z 1,4 milióna vyšplhali na 3,4 milióna kusov," povedal prezident európskej divízie WhirlpoolMarc Bitzer.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:12