StoryEditor

Commodore sa vracia, no počítače už vyrábať nebude

06.09.2006, 00:00
Značka Commodore, ktorá svojho času priniesla na trh ľudový počítač C64 je späť. No tentokrát trochu inak. Na letiskách a železniciach majú čoskoro stáť tzv. obsahové stanice, z ktorých si cestujúcich môžu za poplatok sťahovať filmy, hry alebo hudbu.
Značka Commodore, ktorá svojho času priniesla na trh ľudový počítač C64, je späť. No tentoraz trochu inak. Na letiskách a železniciach majú čoskoro stáť tzv. obsahové stanice, z ktorých si cestujúci môžu za poplatok sťahovať filmy, hry alebo hudbu.
Prvé zariadenia Media Tower sa podľa denníka Die Welt nachádzajú na amsterdamskom letisku Schiphol. "V tomto obchodnom roku do konca júna 2007 chceme v celej Európe rozmiestniť 650 staníc," povedal pre Die Welt predseda Predstavenstva Commodore International Corporation Ben van Wijhe.
Commodore je meno, ktoré osloví každého pamätníka. Začiatkom 80. rokov spoločnosť vyrobila najpredávanejší domáci počítač všetkých čias - Commodore 64. Na prvý pohľad vyzeral ako neforemná klávesnica, no podľa stránky commodore.ca od jeho uvedenia na trh sa predalo sedemnásť miliónov kusov. Na tie a dokonca ani na terajšie časy nešlo o lacnú záležitosť: počítač stál 595 dolárov, v prepočte vyše 17 400 korún.
Podľa časopisu Byte dušou Commodore bol Jack Tramiel, ktorý v roku 1954 založil firmu ako opravovňu písacích strojov. Tramiel bol agresívny podnikateľ, ktorý sa nebál cenových vojen s neopatrnými konkurentmi. Jeho heslo znelo: "Počítače pre masy, nie pre triedy."
No po razantnom úspechu prišiel pád. Spoločnosť nedokázala konkurovať novým osobným počítačom a hracím konzolám a v roku 1994 vyhlásila bankrot, o rok neskôr prišla definitívna likvidácia.
No koleso osudu sa točí ďalej a značka sa vracia. "Commodore má byť zas populárny ako v 70. a 80. rokoch," hovorí van Wijhe. Vlani sa podľa Die Welt spoločnosť znova narodila, keď prevzala značku od kótovanej americkej firmy Yeahronimo. Majetok je rozdelený medzi zakladateľov a manažment (58 percent), súkromných investorov (36 percent) a zvyšok je vo vlastníctve malých akcionárov.
Teraz sa spoločnosť pripravuje na veľkú produktovú ofenzívu. Commodore v najbližších týždňoch predstaví dva vreckové prístroje Gravel a súčasne spustí zábavný portál www.commodoreworld.com, ktorý bude ponúkať hry, hudbu a vybrané televízne a rozhlasové vysielanie. Ďalším zaujímavým produktom je MediaBox. Ten používateľovi umožňuje prístup k internetovým službám alebo ukladá videá či fotografie, ktoré si potom môže prehrať na televíznom prijímači.

Základné údaje o C64
Predstavený január 1982
Príchod na trh september 1982
Predaj 17 miliónov
Cena 595 dolárov
Procesor MOS 6510, 1 MHz
Zvuk SID 6581, tri kanály
RAM 64 K
Monitor 320 x 200, max. 16 farieb
Periférie kazetový prehrávač, tlačiareň,
  modem, externý floppy 170 K
Zdroj: commodore.ca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:42