StoryEditor

Kyjev opäť ohrozuje dodávky plynu

26.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský monopol Gazprom koncom minulého týždňa odmietol návrh pravdepodobnej novej ukrajinskej premiérky Júlie Tymošenkovej na revíziu dohody, ktorou sa zvýšila cena ruského plynu pre Ukrajinu s tvrdením, že by to mohlo vyvolať novú energetickú krízu v Európe. "Vyhlásenie Júlie Tymošenkovej o revízii dohody o plyne s Ruskom je novým výstražným signálom pre Európu," vyhlásil hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. "Ak sa hrozba, ktorá zaznela z Ukrajiny, uskutoční, povedie to k novej kríze kvôli plynu," dodal Kuprijanov.
Začiatkom tohto roku zaznamenali viaceré európske energetické podniky pokles dodávok zemného plynu z Ruska cez ukrajinské plynovody po tom, ako Gazprom zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu pre spor o cenách. Gazprom vtedy obvinil Ukrajinu, že odoberá plyn z dodávok určených európskemu trhu. Až 80 percent dodávok ruského plynu európskym krajinám pritom prúdi cez plynovody vedúce ukrajinským územím.
Tymošenková má byť znova vymenovaná za ukrajinskú premiérku osem mesiacov po tom, čo bola odvolaná, keďže je líderkou bloku, ktorý dosiahol najlepšie výsledky z troch liberálnych síl v marcových parlamentných voľbách. Na základe koaličnej dohody, Tymošenkovej blok má kontrolovať aj sektor palív a energetiky, no o zložení vlády sa ešte nerozhodlo.
Ukrajina v súčasnosti platí 95 dolárov za 1 000 kubických metrov zemného plynu v porovnaní s 50 dolármi, ktoré platila predtým. Tymošenková sa opakovane vyjadrila, že ceny, ktoré Ukrajina platí za plyn, by mali byť nižšie. Gazprom vyhlásil, že chce v priebehu tohto roka znova zvýšiť ceny plynu a na júl plánuje ďalšie kolo rokovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:50