StoryEditor

Železnice končia redukčnú diétu

06.03.2006, 23:00

Železnice prešli redukčnou diétou. Kým koncom roku 2002 zamestnávali zhruba 43 600 ľudí, ku koncu vlaňajška ich bolo o 8 200 menej. Slovensko tak v priebehu troch rokov prišlo o každého piateho železničiara. Zdá sa, že redukcia stavov v Železniciach SR aj Železničnej spoločnosti je na konci, k úbytku zamestnancov môže ešte dôjsť pred aj po privatizácii nákladného prepravcu ZSSK Cargo Slovakia.

Koniec prepúšťania
Po reštrukturalizácii zostali najväčším zamestnávateľom železničiarov ŽSR. Tie ku koncu minulého roka evidovali 18 673 zamestnancov. "Tento rok neplánujeme prepúšťať," uisťuje hovorkyňa ŽSR Nela Blašková. Nevylúčila síce, že počet zamestnancov predsa len mierne klesne, ale "len prirodzeným úbytkom".
Znižovanie stavov sa skončilo aj v Železničnej spoločnosti. "Počas najbližších troch rokov nepredpokladáme výraznejšie zmeny v zamestnanosti," vyhlásil hovorca spoločnosti Miloš Čikovský. Železničná spoločnosť zamestnávala ku koncu vlaňajška 4 775 ľudí a ďalších 110 zamestnancov čerpalo rodičovské dovolenky.
Jediným z trojice železničných podnikov, kde ešte nie je ukončená personálna reštrukturalizácia, je nákladný prepravca ZSSK Cargo Slovakia. Podnik ku koncu minulého roku zamestnával 11 856 ľudí a na tento rok má vyčlenené fondy na odchodné a odstupné. Veľa bude závisieť aj od nového majiteľa prepravcu po jeho privatizácii.

Bez práce s odstupným
Hoci ŽSR tvrdia, že prepúšťať vo veľkom tento rok nebudú, nechávajú si otvorené zadné vrátka. Podnik si v kolektívnej zmluve pripravil pôdu aj na ukončovanie pracovného pomeru z organizačných dôvodov a so zástupcami zamestnancov sa dohodol na sociálnych kompenzáciách pre prepustených zamestnancov. Rozsah kompenzácií je však oproti vlaňajšku nižší, čo potvrdzuje postupné ukončovanie redukčnej diéty.
Železničná spoločnosť vlani zamestnancom vyplatila na odstupnom, odchodnom a sociálnych kompenzáciách spolu takmer šestnásť miliónov korún. Podnik vlani ukončil pracovný pomer so 189 zamestnancami. "Z tohto počtu vedenie uvoľnilo 55 ľudí z organizačných dôvodov a 134 zamestnancov odišlo do dôchodku, bolo prepustených alebo podnik opustilo na vlastnú žiadosť," spresnil Čikovský.
Výška odstupného a odchodného vo všetkých železničných podnikoch závisela od toho, ako dlho zamestnanec pre železnice pracoval a koľko rokov mu zostávalo do dôchodku.

Priemerné platy na železniciach
Podnik Priem. mzda '05 Rast '06
Železnice SR 18 167 Sk +5,8 %
ZSSK Cargo Slovakia 18 305 Sk +6,0 %
Železničná spoločnosť 19 867 Sk +5,0 %

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:53