StoryEditor

Po boji o mastenec zostali otázniky a hrozby žalôb

28.07.2005, 00:00
Mastenec z významného európskeho ložiska pri Gemerskej Polome by mala ťažiť spoločnosť Economy Agency RV z Rožňavy alebo firma VSK Mining zo Spišskej Novej Vsi, ktorá je jej 53-percentným podielnikom. Musí najprv vybudovať podzemnú baňu a úpravňu, čo bude stáť podľa odhadov okolo pol miliardy korún.

Mastenec z významného európskeho ložiska pri Gemerskej Polome by mala ťažiť spoločnosť Economy Agency RV z Rožňavy alebo firma VSK Mining zo Spišskej Novej Vsi, ktorá je jej 53-percentným podielnikom. Musí najprv vybudovať podzemnú baňu a úpravňu, čo bude stáť podľa odhadov okolo pol miliardy korún.
"Ešte nie je rozhodnuté, kto to bude," povedal pre HN Peter Čorej, konateľ spoločnosti Economy Agency RV. O financovaní projektu a technických podrobnostiach nechcel hovoriť. Podľa informácií HN stojí v jeho pozadí solventný rakúsky obchodník s realitami poľského pôvodu Jacek Engel, ktorý má cez firmu I.P.R. Limited, registrovanú na Cypre, podiel vo Východoslovenských kameňolomoch, materskej firme VSK Mining.
Nespokojný konkurent
O mastenec mala vážny záujem aj fínska spoločnosť Mondo Minerals OY zo švajčiarskeho koncernu OMYA, ktorá spolu s francúzskou firmou Luzenac kontroluje európsky trh s touto surovinou. Garantovala postavenie modernej bane z vlastných finančných zdrojov a obchodné zhodnotenie mastenca. Vo výberovom konaní na dobývací priestor však neuspela. Obvodný banský úrad (ObBÚ) v Spišskej Novej Vsi ho v apríli pridelil firme Economy Agency RV. Pre podozrenie z porušenia zákona sa firma Mondo Minerals obrátila na Krajskú prokuratúru v Košiciach. Tá nič protizákonné nenašla. Koncern OMYA však ešte pred jej verdiktom ukončil všetky aktivity dcérskej spoločnosti v SR. "Vedenie sa tak rozhodlo vzhľadom na priebeh výberového konania," uviedol pre HN výkonný riaditeľ Mondo Minerals, Wulf Dietrich Keller.
Otázniky zostávajú
Napriek stanovisku prokuratúry si viacerí odborníci myslia, že ObBÚ nedodržal banský zákon. Dušan Vilim z legislatívneho odboru Ministerstva hospodárstva SR, ktorý je spoluautorom banského zákona, tvrdí, že banský úrad sa dopustil procesno-právnej chyby. Podľa neho úrad nemal dobývací priestor prideliť automaticky, ale s víťazom súťaže mal ešte rokovať v správnom konaní. Takto by vznikol aj priestor na vznesenie prípadných námietok ostatných firiem, čo pri postupe úradu nebolo možné. Rovnakej chyby sa dopustil pri odňatí dobývacích práv firme Rozmin z Rožňavy, ktorá sa sedem rokov pokúšala ložisko využívať a preinvestovala pri tom okolo 130 miliónov korún. "Boli sme vylúčení zo správneho konania a dodnes sme nedostali rozhodnutie o odňatí dobývacích práv, hovorí Ondrej Rozložník, konateľ Rozminu. Takýto postup podľa neho podkopáva základné istoty investorov. Svojich práv sa chce firma domáhať súdnou cestou. Antonín Baffi, predseda ObBÚ v Spišskej Novej Vsi, sa k sporným otázkam odmietol vyjadriť, keďže nemá k dispozícii stanovisko prokuratúry.
Pohnutá história
Mastenec pri Gemerskej Polome bol objavený náhodne v roku 1985 pri hľadaní cínu. Od roku 1993 sa vo financovaní jeho sprístupnenia vystriedali viacerí zahraniční investori, ktorí založili v roku 1997 spoločnosť Rozmin. Okrem Nemcov to boli Kanaďania, Rakúšania a firmy z Lichtenštajnska, ktoré v nej predávali a kupovali podiely. Naposledy v roku 2001 sa zbavila podielu vo firme aj spoločnosť Rima-Muráň, ktorej jedným z konateľov je Peter Čorej z Economy Agency RV.
Základný kameň bane bol položený v roku 1998, prvé metre boli vyrazené v januári 2001, ale na jeseň toho istého roku boli pre nedostatok financií práce prerušené. Rozmin ich obnovil až minulý rok na jeseň. Začiatkom tohto roka banský úrad Rozminu ložisko odňal kvôli tomu, že nedodržal trojročnú zákonnú lehotu na začatie dobývania. Dôvodom zmeny bolo podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska, urýchlenie využívania ložiska, získanie seriózneho investora a vytvorenia nových pracovných miest v regióne s vysokou nezamestnanosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:15