StoryEditor

Mondi investuje, Ružomberok má byť bez zápachu a čistejší

01.06.2006, 00:00

Z Ružomberka sa postupne vytráca typický zápach. Ružomberské papierne Mondi Business Paper SCP investujú do zníženia ekologických dosahov ich výroby. Na osem čiastkových projektov vlani minuli 240 miliónov eur, čo je v prepočte zhruba deväť miliárd korún. Informovala o tom spoločnosť.
Cieľom investícií bola aj rekonštrukcia systému zberu a likvidácie neskondenzovateľných plynov. Najvýznamnejšie z hľadiska ochrany ovzdušia bolo odstránenie zapáchajúcich organosírnych zlúčenín, ktoré sa spaľujú v novom regeneračnom kotle. Síru papierne znovu používajú v procese výroby celulózy.
Podľa prezidenta Mondi Business Paper SCP Otta Pichlera bude firma dlhodobo pracovať aj na menších environmentálnych projektoch. V tomto roku papierne investujú do zníženia hluku, zvýšenia efektívnosti parných turbín a do likvidácie odpadov päť miliónov eur (185 mil. Sk).
Jedným z projektov je efektívnejšia likvidácia biologického kalu. Vzniká po biologickom stupni čistenia firemných odpadových vôd a mestských splaškových vôd na spoločnej čistiarni v Hrboltovej. Z 30-tisíc ton odpadu, ktorý takto vznikne, má 80 percent organický a zvyšok anorganický charakter.
Dosiaľ sa celá produkcia biologických kalov využívala na kompostovanie v poľnohospodárstve. Efektívnejšie je však jeho spaľovanie v kôrovom alebo regeneračnom kotle a následná výroba tepla pre firmu aj mesto. Zmena čaká aj likvidáciu vápenného kalu, ktorý však vzniká len pri odstávke či haváriách pece na vápno. Vlani ho bolo 30-tisíc ton, zvyčajná ročná produkcia je päť- až šesťtisíc ton. Namiesto kompostovania sa bude využívať v elektrárni Nováky na odsírenie spalín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:24