StoryEditor

RWE chce všetky akcie Východoslovenskej energetiky

29.06.2006, 00:00

Snahu ovládnuť distribútora elektriny potvrdil Norbert Schürmann, ktorý 1. júla vystrieda na pozícii predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Východoslovenskej energetiky Carla-Ernsta Giestinga. Personálnu zmenu schválili akcionári ešte začiatkom marca.

Nezdravé prostredie
Odstupujúci šéf distribučnej firmy Giesting dodal, že RWE Energy by chcela ovládať celý balík akcií Východoslovenskej energetiky, no nebude namietať ani proti modelu, ak by desať percent distribučky ponúkol štát investorom na burze.
Giesting kritizoval monopolné postavenie Slovenských elektrární na domácom trhu s elektrinou. Pripomenul, že na Slovensku nie je burza s elektrinou, "len monopol jediných elektrární", ktoré majú všetky výrobné kapacity. "To je nezdravá situácia," povedal Giesting pre HN.
Giesting tvrdí, že taliansky Enel zaplatil za 66 percent akcií elektrární "vysokú cenu", ktorú sa bude snažiť, aj s ohľadom na monopolné postavenie, kompenzovať rastúcimi cenami. "Budú sa pokúšať získať čo najviac z predaja elektriny," myslí si Giesting. Východoslovenská energetika chce čo najskôr rokovať o cenách.

Dostať sa spod vplyvu
Distribučná spoločnosť rozmýšľa aj o možnostiach odberu energie z iných zdrojov. Giesting nevylúčil ani postavenie vlastnej elektrárne. "Cieľom je dostať sa spod silného vplyvu Slovenských elektrární," povedal.
Predpokladá, že veľkoobchodné ceny elektriny budú rásť výraznejšie ako distribučka pôvodne čakala. "Som zvedavý, kto to bude potom vysvetľovať odberateľom na Slovensku," pýta sa a dodáva, že Východoslovenská energetika je návrhom elektrární otvorená. "Kooperácia však predpokladá ochotu oboch strán," uzavrel.
Jeho nástupca Schürmann považuje za tohtoročné priority najmä úspešný unbundling, čiže oddelenie distribúcie elektriny a obchodu. Schürmann chce unbundling ukončiť k 1. januáru 2007. Za ďalšie výzvy pri nástupe do funkcie označil aj nové účtovné systémy pre zákazníkov a stanovenie distribučných poplatkov na roky 2007 až 2010. Rátajú s ich redukciou.

01 - Modified: 2003-03-17 21:24:38 - Feat.: 0 - Title: Jukos chce spojiť Družbu so Schwechatom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:20