StoryEditor

Prievidzskí baníci pripravujú nové ťažobné polia

08.06.2006, 00:00

Baníci Hornonitrianskych baní Prievidza majú za sebou náročných päť mesiacov. Tento rok majú vyťažiť 2,3 milióna ton uhlia, no zatiaľ sa im to nedarí. Predpoklady sa napĺňajú len v razení nových banských chodieb. Situáciu im komplikuje postupné doťažovanie niektorých kapacít v najstarších slovenských uhoľných baniach v Handlovej a Cigli.
Zároveň pripravujú revitalizáciu východnej šachty v Handlovej, kde je pod zemou ukryté najkvalitnejšie slovenské uhlie s výhrevnosťou 16 až 19 megajoulov. Tieto zásoby prispejú k zlepšeniu kvality uhlia na trhu. Na východnú šachtu sa baníci vracajú po dvoch desaťročiach.
"Trh s uhlím sa vyvíja priaznivo a k tomu vláda deklarovala, že kvôli energetickej bezpečnosti Slovenska je uhlie strategickou surovinou," konštatoval generálny riaditeľ baní Peter Čičmanec. Šesť- až sedemmetrové uhoľné sloje v tejto lokalite budú baníci dobývať novou metódu nadstropovania, čím sa zvýši produktivita ťažby.
Raziči už pripravujú prechody dobývacích osádok do nových polí. Odborníci overovali podmienky ťažby aj na 7. ťažobnom úseku Bane Nováky, na takzvanej G-jame, kde rátajú s rozširovaním ťažby. Baníci sa tu dostanú aj do okrajových častí ložiska, ktoré ešte nerúbali. V súčasnosti vyhodnocujú overovacie vrty, ktoré vyjasnia ďalší postup pri sprístupnení a následnom dobývaní uhlia.
Novácke ložisko má veľkú perspektívu aj v južnom poli 6. úseku, kde sa už v minulosti ťažilo. Najlukratívnejším je však 11. ťažobný úsek, kde je začiatok ťažby naplánovaný na prelom rokov 2008 -- 2009. Ráta sa so šiestimi miliónmi ton zásob kvalitného hnedého uhlia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:35