StoryEditor

Drobní akcionári obvinili majiteľa Slovglassu

01.04.2005, 00:00
Spory okolo sklárskej spoločnosti Slovglass Poltár sa vyostrujú. Združenie akcionárov Slovglassu včera vyhlásilo, že rozhodujúci balík akcií podniku získal jeho predseda predstavenstva, Miroslav Andráš, za firemné peniaze.

Sklárne mu údajne ručili za pôžičku na kúpu akcií. Podľa predsedu združenia Jaroslava Melichera, si Andráš peniaze požičal práve od podniku, ktorý nedávno podal návrh na konkurz sklární. "Ak majú o tom doklady, nech sa obrátia na príslušné orgány," reagoval Andráš. Podľa neho ide o útok na jeho osobu, ktorý ho má ponížiť a znervózniť. "Je to súčasť zostrujúcej sa bitky o firmu, ktorý súvisí s návrhom na konkurz," tvrdí.
Ako je známe, košické firmy Profile Investment Holdings a Kovosmalt podali 17. marca na Krajskom súde v Banskej Bystrici návrh na konkurz Slovglassu pre neuhradené pohľadávky 289-tisíc korún. Pohľadávky im postúpili bývalí členovia dozornej rady sklární Daniel Kratky a Zuzana Klímová, odvolaní v novembri 2004. Slovglass im údajne nezaplatil odmeny v dozornej rade. Vedenie sklární považuje pohľadávky za fiktívne a návrh na konkurz za cielený útok firiem, v pozadí ktorých stojí Krátky ako bývalý predseda dozornej rady. Ten to jednoznačne popiera. Nemá ako fyzická osoba žiadnu pohľadávku voči Slovglassu a svoje spájanie s návrhom považuje za špekuláciu bez dôkazov. Kratkeho firma Daniel. J. Kratky Consulting House, ktorá zinkasovala väčšinu z osem miliónov korún za minuloročné právne služby pre Slovglass, však vedie so sklárňami spor o ďalších asi šesť miliónov korún za rovnaké výkony. O spore má rozhodovať Európsky rozhodcovský súd v Košiciach, ktorého zakladateľom a členom predsedníctva, v súčasnosti s pozastaveným výkonom funkcie, je Kratky. Práve vďaka jeho poradenstvu sa stal pred viac než rokom Andráš 83-percentným vlastníkom sklární. Neskôr sa ich názory na vedenie spoločnosti a výkon akcionárskych práv rozišli, čoho výsledkom bolo odvolanie Kratkeho. Súčasné dianie vidí vedenie podniku ako jeho snahu o návrat do sklární. Predseda predstavenstva potvrdil, že si ako súkromná osoba vlani požičal od firmy Profile Investment Holdings peniaze na nákup akcií, ktoré vrátil. Pôžičku mu podľa jeho slov sprostredkoval Kratky. To však nemá nič spoločné s tým, čo sa deje teraz, uviedol. Melicher vo svojom stanovisku, ktoré podľa neho vyjadruje názor asi 400 minoritných akcionárov, spája získanie rozhodujúceho akciového podielu Andrášom so súčasnou údajne zúfalou ekonomickou situáciou podniku a hrozbou konkurzu. Obviňuje ho z nekompetentnosti a obohacovania sa na úkor firmy. Melicher je bývalým zamestnancom Slovglassu a držiteľom niekoľkých akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:41