StoryEditor

Nový šéf Fordu sa vozil na Toyote

14.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nový šéf amerického koncernu Ford vlastnil doteraz Toyotu Lexus. Alan Mulally to verejne priznal na prvej tlačovej konferencii v novej funkcii. Povedal aj to, že doteraz sa nevozil na fordoch a na Lexuse, pretože ho považuje za najlepšie auto na svete.
Podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung sa Mulally pokúsil zmierniť ostrosť svojich slov, keď dodal, že prišiel do Fordu, aby podnik s mnohoročnou históriou dostal na úroveň, na ktorej sa v súčasnosti nachádzajú Japonci.
Bola to práve Toyota, ktorá v posledných troch rokoch zasadila koncernu Ford dve tvrdé rany. V roku 2003 ho zosadila z druhého miesta najväčších výrobcov automobilov na svete a v júli tohto roka predala japonská automobilka viac vozidiel ako Ford aj na americkom trhu. Prvé miesto v oboch oblastiach si udržiava General Motors.
Americkí výrobcovia automobilov však v tomto roku utrpeli aj ďalšie porážky. V máji predala Honda v USA prvýkrát viac vozidiel ako Chrysler. V máji japonské automobilky prvý raz spolu dosiahli na americkom trhu podiel 40 percent a za rok sa predaj ich automobilov zvýšil o štyri percentá. Americké automobilky majú na domácom trhu s motorovými vozidlami podiel 53 percent, kým v roku 2000 bolo zo sto predaných vozidiel z ich tovární 68. Sedempercentný podiel na americkom automobilovom trhu patrí európskym výrobcom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:29