StoryEditor

Prešov dal prednosť Záborskému

20.07.2005, 00:00
Prešov sa bude podieľať na výstavbe priemyselného parku v Záborskom, ktoré sa nachádza juhovýchodne od mesta. Rozhodli o tom v pondelok večer poslanci mestského zastupiteľstva, keď súhlasili so vstupom mesta do spoločnosti IPZ, ktorá projekt priemyselného parku zabezpečuje.

Prešov sa bude podieľať na výstavbe priemyselného parku v Záborskom, ktoré sa nachádza juhovýchodne od mesta. Rozhodli o tom v pondelok večer poslanci mestského zastupiteľstva, keď súhlasili so vstupom mesta do spoločnosti IPZ, ktorá projekt priemyselného parku zabezpečuje. Prešov získa v IPZ 34-percentný podiel. Samospráva sa zároveň bude uchádzať o finančnú podporu v rámci Sektorového operačného plánu Priemysel a služby.
Na predchádzajúcom zasadaní mestského zastupiteľstva schválili poslanci dve iné lokality na území Prešova, na ktorých sa uvažovalo o výstavbe priemyselného parku. Priemyselný park v Záborskom sa však začal realizovať skôr, preto mesto prijalo ponuku súkromnej firmy. IPZ sa zaoberá developerskou činnosťou. Poslancom predložila pripravený projekt s predpokladanými investičnými nákladmi 200 miliónov korún. Prešov prispeje na park minimálne piatimi percentami, pričom finančné prostriedky plánuje získať z úverových zdrojov.
Prvým oficiálnym záujemcom o podnikanie v pripravovanom parku je nemecká firma Fritz Gruppe, s ktorou IPZ už podpísala dohodu o investovaní. Táto nemecká spoločnosť podniká v oblasti automobilového priemyslu. Zameriava sa na výrobu ostrekovačov skla, tesniacich profilov a komponentov z umelej hmoty a technickej gumy. Firma má štyri výrobné závody, z toho je jeden v Malackách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:21