StoryEditor

V súboji o britské letiská zvíťazil španielsky Ferrovial

07.06.2006, 00:00
Britský prevádzkovateľ letísk BAA v pondelok prijal ponuku španielskej stavebnej skupiny Ferrovial. Španielsky záujemca o prevzatie britskej spoločnosti zvýšil svoju ponuku na 19 miliárd dolárov (556,7 miliardy Sk), resp. 950,25 pence za akciu,
Britský prevádzkovateľ letísk BAA v pondelok prijal ponuku španielskej stavebnej skupiny Ferrovial. Španielsky záujemca o prevzatie britskej spoločnosti zvýšil svoju ponuku na 19 miliárd dolárov (556,7 miliardy Sk), resp. 950,25 pence za akciu, napísal Associated Press.
V súboji o BAA narazila španielska firma na konzorcium vedené americkou investičnou bankou Goldman Sachs, ktorá predložila mierne vyššiu ponuku 955,25 pence za akciu. Do konzorcia patrí napríklad poisťovňa AIG, kanadský fond Borealis a austrálska spoločnosť Colonial First State.
Zdroj blízky rokovaniam pre agentúru Reuters uviedol, že BAA sa rozhodla pre Ferrovial "zo strategických dôvodov". "Sme presvedčení, že ponuka od Ferrovialu je pre BAA atraktívna," oznámilo vedenie BAA. Odmietnutie vyššej ponuky je výsledkom obáv, že konzorcium by po prevzatí BAA britskú spoločnosť rozdelilo, pre britskú mediálnu spoločnosť BBC to uviedli dobre informované zdroje.
Rozhodnutie BAA však ešte neznamená, že konzorcium okolo Goldman Sachs je vyradené z okruhu záujemcov. Ak konzorcium prinesie do 16. júna ešte lepšiu ponuku, prípadne sa vyskytne iná lepšia ponuka, BAA možnosť rokovaní o prevzatí s inou firmou úplne nevylúčila. V prípade, že konzorcium s novu ponukou nepríde, ďalšiu môže predložiť až o šesť mesiacov.
Spoločnosť BAA sa vyjadrila, že akýkoľvek uchádzač bude musieť vyplatiť značnú prémiu k aktuálnej trhovej hodnote akcií firmy, aby získal kontrolu nad firmou. BAA pritom argumentuje svojím jedinečným portfóliom aktív. Firma kontroluje viac ako 63 percent osobnej leteckej dopravy smerujúcej do a z Londýna.
BAA v súčasnosti prevádzkuje sedem letísk vo Veľkej Británii: Heathrow, Gatwick, Stansted, Southampton, Glasgow, Edinburgh a Aberdeen. Skupina je najväčším letiskovým operátorom v Británii a skúma možnosti expanzie na zahraničné trhy. BAA najnovšie prekonala svojich rivalov, keď získala za 1,24 miliardy libier 75-percentný balík akcií budapeštianskeho letiska. Spoločnosť vlastní aj menšie podiely na letiskách v Taliansku a USA.
Európske letiská čoraz viac priťahujú záujem zahraničných investorov vďaka dlhodobým prognózam, podľa ktorých sa objem leteckej dopravy do roku 2020 zdvojnásobí asi na dva milióny cestujúcich. S rastom dopravy sa očakáva rýchlejšie zvyšovanie príjmov z letiskových poplatkov a podnikania na letiskách, kam patria napríklad prevádzkovatelia reštaurácií alebo obchodov.

Letiská patriace pod BAA

Letisko

Počet cestujúcich (v miliónoch ročne)

Heathrow 67,7
Gatwick 32
Stansted 22
Southampton 1,5
Glasgow 8,7
Edinburgh 8
Aberdeen 2,7
Zdroj: BAA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:02