StoryEditor

Súd odblokoval Yukos International

27.11.2005, 23:00
Spoločnosť Yukos Finance B.V., zahraničná dcéra zlikvidovanej ruskej ropnej firmy Jukos, bude môcť voľne rozhodovať o predaji aktív, ktoré má vo svojom portfóliu. Patrí medzi ne podiel v slovenskom Transpetrole a v litovskej rafinérii Mazeikiu Nafta.

Spoločnosť Yukos Finance B.V., zahraničná dcéra zlikvidovanej ruskej ropnej firmy Jukos, bude môcť voľne rozhodovať o predaji aktív, ktoré má vo svojom portfóliu. Patrí medzi ne podiel v slovenskom Transpetrole a v litovskej rafinérii Mazeikiu Nafta. Vyšší súd v Amsterdame totiž vo štvrtok odmietol žiadosť ruskej spoločnosti Juganskneftegaz o zmrazení aktív Jukosu v zahraničí, ktoré sú v majetku jeho spoločnosti Yukos International a jeho dcérskych firiem. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
Rozhodnutie amsterdamského súdu rozväzuje vedeniu Jukosu ruky, lebo bude môcť predať zahraničné aktíva koncernu. Jukos potrebuje peniaze na zaplatenie úrokov z úverov. Zrejme prvou na predaj bude litovská rafinéria Mazeikiu Nafta. Záväzné ponuky na kúpu 53,7 percenta rafinérie podali podľa finančného riaditeľa Jukosu Brucea Misamorea štyri spoločnosti. Ich mená síce, ako uviedli The Moscow Times, neoznámil, no podľa denníka ide o poľskú PKN Orlen, britsko-ruskú TNK-BP, ruský LUKoil a kazašskú spoločnosť KazMunaiGaz. Práve posledná menovaná firma verila, že jej pozície sa v Litve upevnia po dohode o vývoze kazašskej ropy do Litvy. Kazachstan plánoval vyvážať najbližších 10 rokov do Litvy od sedem do 12 miliónov ton ropy ročne, no nádeje mu zmarila ruská štátna distribučná spoločnosť Transnefť. Tá odmietla súhlasiť s dohodou o zvýšení prepravy ropy cez Rusko v dôsledku nových dodávok do Litvy (doteraz kazašskú ropu pobaltské štáty neodoberali) s tým, že Kazachstan si "nesplnil záväzky, keď nepodpísal dodatočný protokol v rámci medzivládnej dohody medzi Ruskom a Kazachstanom".
Experti v Moskve pre Gazetu uviedli, že rozhodnutie holandského súdu sa očakávalo. "Ruský súd koná v záujme Rosnefti (nový majiteľ Juganskneftegazu) a zahraničný v súlade so zákonom," uviedol analytik združenia spoločností AVK Michail Bakylev.
História zmrazenia zahraničných aktív Jukosu je pomerne dlhá. Začiatkom októbra vyšší súd v Amsterdame sa rozhodol zabaviť účtovné dokumenty dcérskych štruktúr Jukosu v Holandsku -- Yukos Finance B.V. a Yukos International. Súd konal v súlade so žiadosťou ruskej vlády z 9. apríla 2004. Žiadosť bola podaná preto, lebo v Rusku sa viedlo trestné stíhanie bývalej pracovníčky Jukosu Natalie Černyševskej, ktorá žije v Londýne, a bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského, medzitým už odsúdeného. Holandské spoločnosti Jukosu podali odvolanie. Teraz súd konštatoval, že Yukos International môže voľne predávať akcie svojich firiem, pokiaľ to nebude v rozpore s požiadavkami akcionárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:01