StoryEditor

Poľnofarma Mogbi využíva na dávkovanie živín GPS

19.09.2005, 00:00
Od minuloročnej jesene prešla Poľnofarma Mogbi na pomerne málo využívané obrábanie pôdy pomocou technológie GPS. Vďaka tomu môže dávkovať živiny a chemikálie podľa reálneho zloženia a daností pôdy a požiadaviek pestovanej plodiny.

Poľnofarma Mogbi z Hrachova v okrese Rimavská Sobota chce v tomto roku zinkasovať za obilie, ktoré pestuje na 301 hektároch, takmer štyri milióny korún. Ďalších štyri a pol milióna korún by mala utŕžiť za repku olejnú a 600-tisíc korún za slnečnicu. Tržby z rastlinnej výroby by tak mali presiahnuť deväť miliónov korún. V živočíšnej výrobe potom farma ráta so 16 miliónmi.
"Chceme dosiahnuť minimálne vlaňajší zisk 4,19 milióna korún po zdanení a naďalej zvyšovať produktivitu práce na pracovníka, ktorá minulý rok dosiahla takmer 125-tisíc korún," povedala konateľka Gabriela Králiková. Rodinná farma Mogbi s 27 stálymi zamestnancami patrí už niekoľko rokov medzi špičkové poľnohospodárske podniky v regióne, aj keď hospodári len na vyše 800 hektároch, chová 510 dojníc. Ich priemerná úžitkovosť sa pohybuje od 7,7 tisíca až do vyše 10-tisíc litrov mlieka za laktačné obdobie.
Rozvoj farmy podporili pomerne rozsiahle investície. Od vzniku spoločnosti v roku 1996, ktorá začala podnikať v prenajatých priestoroch skrachovaného poľnohospodárskeho družstva Rimava, je to už takmer 35 miliónov korún. Stratégiou poľnofarmy je sebestačnosť v krmovinách a permanentné zavádzanie nových výrobných postupov a technológií. Dnes má Mogbi jednu z najmodernejších dojární v regióne a pri výrobe kŕmnych zmesí využíva elektronické dávkovače a kŕmny voz.
Od minuloročnej jesene prešla farma na pomerne málo využívané obrábanie pôdy pomocou technológie GPS. Vďaka tomu môže dávkovať živiny a chemikálie podľa reálneho zloženia a daností pôdy a požiadaviek pestovanej plodiny. Aj preto farma vlani zobrala nadpriemerných 4,2 tony obilnín a vyše štyroch ton repky olejnej z hektára. Napríklad repke dosiahli minulý rok priemerné výnosy 2,9 tony z hektára.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:16