StoryEditor

Brusel chce koniec monopolu na obilie

01.03.2006, 23:00

Európska únia bude na nadchádzajúcich rokovaniach Svetovej obchodnej organizácie (WTO) naliehať na zrušenie monopolu na vývoz austrálskej pšenice, ktoré drží spoločnosť AWB. Včera o tom informovala eurokomisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischer Boelová.
Podľa nej podniky ako AWB, ktorý je údajne zapletený do škandálu s úplatkami pre zvrhnutého irackého diktátora Saddáma Husajna, musia byť "striktne disciplinované, oslobodenie od akéhokoľvek zákona o hospodárskej súťaži môže totiž extrémne narúšať svetový obchod".
AWB drží monopol na export pšenice z Austrálie, ktorá je po Spojených štátoch druhým najväčším svetovým vývozcom komodity. Komentáre eurokomisárky naznačili, že monopol AWB by sa mohol stať kľúčovým bodom pre vyjednávanie v rokovaniach o liberalizácii svetového obchodu, ktorých najbližšie kolo je naplánované na koniec apríla v Ženeve.
Austrálsky minister obchodu Mark Vaile však uviedol, že krajina odmietne nátlak na zrušenie monopolu, pokiaľ zostane svetový trh s pšenicou nespravodlivo dotovaný. Americký sektor výrobcov pšenice získal podľa Vaileho každý rok dotácie 4,6 miliardy austrálskych dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:29