StoryEditor

Blata žiada od Číňanov náhradu

14.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Desaťtisíce eur bude žiadať česká firma Blata od čínskeho výrobcu falzifikátov motorových štvorkoliek, ktoré v utorok zadržali colníci na Malte.

Desaťtisíce eur bude žiadať česká firma Blata od čínskeho výrobcu falzifikátov motorových štvorkoliek, ktoré v utorok zadržali colníci na Malte. Presnú čiastku podnik ešte nevyčíslil, no v dohľadnom čase by mal byť pirátsky výrobca oboznámený s podmienkami mimosúdneho vyrovnania. Ak požiadavky neprijme, alebo na ne nezareaguje, bude sa podnik domáhať svojich práv u maltskej justície, povedal Lukáš Vašíček z vedenia Blaty.
Vymáhaním úhrady škody, spôsobenej výrobou nelegálnych kópií priemyselne chránených výrobkov Blaty, poverila firma najatú maltskú právnickú kanceláriu. Okrem náhrady škody bude firma žiadať uhradiť i náklady vynaložené na zničenie plagiátov. Kontajner so 160 falzifikátmi blanenských vozidiel je v súčasnosti zaplombovaný a strážený v maltskom colnom sklade.
Či čínsky výrobca na mimosúdne vyrovnanie pristúpi, si Blata netrúfa odhadnúť. "Hoci prípadný proces môže trvať celé týždne, ba i mesiace, chceme všetko dotiahnuť do konca," poznamenal Vašíček. Pirátom z Ázie treba dať najavo, že podnik proti ich presile nerezignuje.
Spoločnosť Blata donedávna patrila k dynamicky sa rozvíjajúcim firmám. Prednedávnom dokonca získala štátny investičný stimul. No jeho podmienky zatiaľ nedokáže splniť. Blata už jeden a pol roka bojuje s čínskymi plagiátormi svojich priemyselne chránených výrobkov. V tomto roku údajne podniku spôsobili škodu prevyšujúcu 160 miliónov korún. Väčšina pirátov sídli v čínskom meste Jongkang. Údajne tam pôsobí viac než 20 plagiátorských firiem.
Kým s producentom kópií štvorkoliek zadržaných na Malte bude viesť prípadný súd i tamojšia justícia, voči ďalším odhaleným plagiátorom pripravuje Blata právne kroky v samotnej Číne. Podnik už vypísal výberové konanie na advokátov pre súdne spory v Číne.
O problémy blanenského podniku sa pri nedávnej návšteve mesta zaujímal i premiér Jiří Paroubek. O problémoch s plagiátormi je pripravený rokovať v obecnej rovine s čínskym premiérom, ktorý príde v decembri na návštevu do Prahy. V prípade sa angažuje i ministerstvo priemyslu a obchodu, ktoré požiadalo české veľvyslanectvo v Pekingu, aby firme Blata pomohlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:07