StoryEditor

Rekos prenikol na ruský trh

14.03.2007, 23:00

V Revúcej sa znova vyrába toľko kobercov ako kedysi. Fabriku, ktorá chrlila v minulosti syntetické koberce na trhy spriatelených krajín, postavila znova na nohy spoločnosť Revúcke koberce syntetické -- Rekos.
Spoločnosti znova pomohla orientácia na východ. Až 7,25 milióna štvorcových metrov kobercov vyviezla firma vlani do Ruska. Celkový objem výroby zvýšila oproti predminulému roku o pätnásť percent, pričom bol porovnateľný s najlepšími výkonmi z obdobia spred roku 1989.
Podľa generálneho riaditeľa firmy Jozefa Krišku patrí Rekos na ruskom trhu medzi troch najsilnejších predajcov. Doma však predáva iba zlomok produkcie. Je napríklad dodávateľom kobercov do interiérov pre automobilku Pegueot. Slovensko po problémoch s výrobou v Revúcej obsadili Belgičania a už sa ho nevzdali.
Vedenie Rekosu je s predajom v Rusku spokojné. Je to obrovský trh, ktorý každoročne zvyšuje firme tržby. Za prvé dva mesiace vzrástli medziročne o 34 percent. Kým vlani spoločnosť utŕžila za predaj kobercov viac ako pol miliardy korún, tento rok počíta so sedemsto miliónmi.
Predpokladá aj nárast zamestnanosti na 230 ľudí. Spoločnosť Rekos je v stopercentnom vlastníctve lichtenštajnskej firmy Vanguard, za ktorou stojí švajčiarsky a ruský kapitál. Zahraniční vlastníci v uplynulých rokoch investovali do nových strojov, rozšírili sortiment a zvýšili kapacitu výroby.
Kobercová výroba v Revúcej sa začala pred 36 rokmi a bola jednostranne orientovaná na socialistické štáty. Rekos sa do nej pustil v roku 2000 po spoločnosti Sklotex, ktorá skončila v konkurze. Sklotex vznikol na troskách neúspešne sprivatizovanej firmy Lykotex, ktorá bola jediným slovenským výrobcom kobercov zo syntetických vlákien a ich exportérom. Podnik stratil začiatkom 90. rokov odbyt, prepustil väčšinu ľudí a drasticky obmedzil produkciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:45