StoryEditor

Siemens pomôže divízii BenQ

03.10.2006, 00:00

Po masívnej kritike politikov, odborárov a médií sa Predstavenstvo Siemensu vzdá plánovaného 30-percentného zvýšenia platov.
Podľa nemeckých médií ušetrených päť miliónov eur, v prepočte takmer 190 miliónov korún, poputuje do nového fondu v hodnote 30 miliónov eur. Tento fond má zmierniť dôsledky prepúšťania v spoločnosti BenQ Mobile, bývalej divízii výroby mobilných telefónov Siemensu, ktorá vyhlásila bankrot v piatok 29. septembra.
Predseda predstavenstva Klaus Kleinfeld stále bráni zvýšenie platov, ktoré podľa neho bolo oprávnené. "No teraz sa situácia zmenila a mienime signalizovať solidaritu," cituje ho nemecká tlač.
Kleinfeld nevylúčil ani právne kroky. Zachovanie závodov bolo jednou z podmienok predaja divízie mobilných telefónov, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pre to Siemens našiel iba jediného kupca: dovtedy neznámu taiwanskú spoločnosť BenQ, ktorá kúpila divíziu vlani v lete. Taiwanci doslova Nemcov ošklbali. Siemens musel na rozlúčku uvoľniť investíciu 350 miliónov eur a stratu z predaja divízie vyčíslil na 546 miliónov eur, z toho 413 miliónov eur priamo pre BenQ.
Medzičasom sa však vyskytli vážne podozrenia proti BenQ. Podľa denníka Die Welt noví vlastníci vraj vedome pripravovali bankrot bývalej divízie Siemensu. Sprostredkovatelia z Taiwanu mali zhruba pred dvomi týždňami požiadať o zálohu minimálne 50 miliónov eur, určených pre BenQ Mobile, ktoré mal Siemens presmerovať na taiwanskú centrálu. Siemens síce zálohu schválil, no odmietol poslať peniaze do Taiwanu. Koncern je teraz ochotný zaplatiť zostávajúcich 167 miliónov eur, no pozorne preverí, kam peniaze poputujú.
Tritisíc zamestnancov BenQ Mobile má stále nádej. Správca konkurznej podstaty Martin Prager mieni zachovať výrobu do konca roka. Ak divízia dokáže, že vie pracovať ziskovo, má Prager podľa nemeckých médií šancu nájsť kupca.

Kto je BenQ?
BenQ vznikol v roku 1984 ako dcéra výrobcu počítačov Acer Computer. Firma má továrne v Malajzii, Mexiku, Číne a Taiwane a zamestnáva zhruba 27-tisíc ľudí. BenQ je v podstate neznámy, pretože vyrába najmä pre iné značky, napríklad pre Hewlett-Packard, Motorolu či Thomson. Zmluvná výroba tvorí zhruba 60 percent celkového obratu v hodnote 4,9 miliardy dolárov, zvyšných 40 percent predstavuje predaj LCD televízorov, laptopov, videoprojektorov, mobilných telefónov, napaľovačiek DVD a vlastných digitálnych fotoaparátov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:06